Ce domenii de activitate ar putea fi vizate de verificările inspectorilor ANSVSA !?

Firmele ce se ocupă de produsele alimentare ce ajung, în principal, la cetățeni sunt verificate anual de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Astfel, companiile ar trebui să se aștepte la controalele autorităților fie că au ferme de la care pleacă materiile prime pentru produsele alimentare, fie că au unități pentru procesarea acestora, fie că le importă din alte țări, fie că le vând direct populației. Concret, este vorba, de exemplu, atât de fermieri sau importatori, cât și de comercianți sau restaurante și pensiuni.
Controalele inspectorilor ANSVSA la firmele din domeniul produselor alimentare se desfășoară anual în baza unui calendar strict și detaliat, conform legislației în vigoare. Astfel, având în vedere verificările efectuate în perioada 2015-2016, firmele ce au șanse mari să fie în 2017 în vizorul inspectorilor ar fi urmatoarele:
industria agroalimentară a fost supusă verificărilor în mod constant, motiv pentru care acest lucru poate fi valabil, în egală măsură, și pentru anul curent. Mai exact, este vorba, în esență, de companiile ce se ocupă de fabricarea produselor de morărit, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, a pâinii și a produselor de patiserie. De asemenea, vizate sunt și cele ce depozitează alimente, semințe, legume, fructe și conserve.
O atenție deosebită este acordată de inspectorii sanitari, aproape pe tot parcursul anului, și unităților de alimentație publică. Aici este vorba, în principal, de restaurante, pizzerii, fast-fooduri, cantine, cofetării, patiserii, dar și de pensiuni turistice.
Printre țintele verificărilor din 2017 sunt șanse ridicate să se mai numere târgurile de animale, piețele agroalimentare, magazinele alimentare, supermarketurile și hipermarketurile, așa cum reiese din informațiile făcute publice de ANSVSA în ultimii doi ani. În același timp, ar putea fi în colimatorul inspectorilor transporturile de fructe, legume și ouă provenite din afara țării, din moment ce în anii anteriori au fost desfășurate și controale în trafic.
Cu toate acestea, există și alte categorii de firme ce ar putea face obiectul inspecțiilor sanitare, chiar dacă au fost amintite mai rar în informările publice ale ANSVSA. Este vorba, mai precis, de companiile ce se ocupă de carne (carmangerii, abatoare, centre de sacrificare, unități în care se produce carne tocată, pescării etc.), lapte și lactate (ferme de animale producătoare de lapte, centre de colectare și unități de procesare a laptelui, printre altele) sau ouă (de exemplu, exploatații comerciale de găini ouătoare, centre pentru colectarea ouălor, centre pentru ambalarea ouălor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *