Arhive lunare: februarie 2019

INCADRAREA LOCURILOR DE MUNCA IN CONDITII DEOSEBITE NU MAI ESTE POSIBILA

Va reamintim ca nu se mai pot face incadrari ale locurilor de munca in conditii deosebite. Prin HG nr 1014/2015, privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, perioada de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite valabile pana la data de 31 decembrie 2015 s-a prelungit pana la data de 31 decembrie 2018.

Prin OUG 89/2018 s-a stabilit ca avizele de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, al caror termen de valabilitate este data de 31 decembrie 2018, se mentin pana la data de 1 septembrie 2021, data pana la care angajatorii au obligatia de a normaliza conditiile de munca.
Date fiind aceste circumstante se mai pot prelungi avizele prin care locurile de munca au fost incadrate in conditii deosebite in trecut, dar nu se mai pot incadra locuri de munca noi in conditii deosebite.
Pot fi prelungite avizele existente dar NU se pot obtine avize noi pentru incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite.
Locurii de munca in conditii deosebite reprezinta locurile de munca unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toata durata timpului normal de munca.
Acestea pot conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte asupra securitatii si sanatatii in munca a asiguratilor.

53% DIN TOTALUL DECESELOR LEGATE DE LOCUL DE MUNCA SUNT CAUZATE DE CANCER!

Bolile profesionale cauzate de stres nu mai sunt o surpriza pentru nimeni, iar angajatii care mor anual din aceste motive este in crestere. Tocmai de aceea Uniunea Europeana (UE) a inceput sa ia masuri in acest sens.
Responsabil de 53 % din totalul deceselor legate de locul de munca, cancerul reprezinta principala cauza de mortalitate profesionala din Uniunea Europeana. Pentru a imbunatati protectia lucratorilor impotriva agentilor chimici cancerigeni, Comisia a prezentat deja trei runde de modificari ale Directivei privind agentii cancerigeni si mutageni (2004/37/CE) cu scopul de a limita expunerea la aceste substante. 27 de agenti chimici cancerigeni sunt acum acoperiti de directiva, dintre care 26 au fost adaugati sau actualizati in cursul mandatului Comisiei Juncker.
Parlamentul European, Consiliul si Comisia au ajuns la un acord provizoriu cu privire la cea de-a treia propunere a Comisiei de extindere a listei agentilor chimici cancerigeni recunoscuti la locul de munca. Prin acest acord, cinci agenti chimici cancerigeni suplimentari vor fi inclusi in Directiva privind agentii cancerigeni si mutageni.Prin intermediul a trei actualizari succesive ale Directivei privind agentii cancerigeni si mutageni, am facut un pas fundamental catre protejarea lucratorilor europeni de cel mai mare ucigas silentios de la locul de munca: cancerul. Acordul de astazi privind cea de-a treia propunere a Comisiei va imbunatati conditiile de munca a peste 1 milion de lucratori din UE si va preveni peste 22 000 de cazuri de boli profesionale. El va contribui la crearea de locuri de munca mai sanatoase si mai sigure, ceea ce reprezinta un principiu fundamental al Pilonului european al drepturilor sociale. Acest acord va asigura, de exemplu, o mai buna protectie a lucratorilor in sectoarele de productie a bateriilor din nichel-cadmiu, de topire a zincului si a cuprului, in laboratoare, in domeniul produselor electronice, in domeniul funerar si al imbalsamarii, precum si in sectoarele constructiilor, sanatatii, materialelor plastice si reciclarii. In acelasi timp, norme clare si simple in materie de sanatate si siguranta privind aceste cinci substante chimice vor aduce beneficii intreprinderilor de pe piata noastra interna. O atentie deosebita a fost acordata sprijinirii intreprinderilor mici si a microintreprinderilor in ceea ce priveste respectarea noilor norme.
Acordul confirma inca o data angajamentul ferm al tuturor actorilor de a respecta Pilonul european al drepturilor sociale. Doresc sa adresez multumirile mele raportorului Laura Agea si raportorilor alternativi ,in numele Parlamentului European, precum si Presedintiei romane si predecesorilor acesteia, in numele Consiliului. Acest acord ar trebui acum sa fie confirmat cu rapiditate pentru a se garanta faptul ca noile norme sunt in vigoare pentru alegerile europene din mai 2019.”
Acordul va fi transmis Comitetului Reprezentantilor Permanenti (Coreper) al Consiliului in vederea aprobarii. Odata ce reprezentantii permanenti ai statelor membre confirma acordul, acesta va fi supus unui vot final in plenul Parlamentului European.