Angajatorii indiferent de domeniul în care activează și de numărul de angajați, vor fi nevoiți să facă eforturi suplimentare pentru a asigura egalitatea de șanse și de tratament, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică. Regulamentele și procedurile interne vor trebui modificate, informarea și conștientizarea fenomenului de hărțuire la muncă vor trebui să fie în centrul unor politici interne noi, iar angajatorii vor trebui să se asigure că descurajează comportamentele inadecvate.
Arhive lunare: ianuarie 2019
Speta de lucru: REDUCEREA timpului de lucru recomandat de medic, cum se plateste !?
O societate are o salariata angajata cu CIM pe durata nedeterminata, cu norma intrega de 8 ore/zi. Salariata a avut concediu medical cu cod 14, dupa care aceeasi salariata a primit un referat medical in care se propune de catre medicul curant reducerea temporara a timpului de munca cu 1/2 din durata normal Va rog sa ne indicati daca, reducerea timpului de munca cu 1/2 ce i-a fost recomandata salariatei prin referatul medical metionat, datorita acestui cod de boala 14, atrage dupa sine pe langa reducerea normei si reducerea salariului proportional cu norma?
In conformitate cu art. 19 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste ca indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B, care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca.
In baza recomandarii medicului curant, salariatei trebuie sa i se elibereze de medic certificat medical pentru reducerea timpului de munca cu o patrime.
Alin. (2) al art. 19 stabileste ca, indemnizatia prevazuta la alin. (1) se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.
Aceasta indemnizatie se suporta integral din FNUASS. Ea se plateste de angajator iar acesta o recupereaza in conditiile in care se recupereaza orice alta indemnizatie medicala. Salariata va presta activitate 6 ore pentru care va fi remunerata cu salariu iar pentru cele doua ore in care nu presteaza activitate va fi remunerata cu indemnizatie pentru reducerea timpului de lucru in baza certificatului medical.
De retinut:
La art. 3 alin. (2) lit. o) din HG 905/2017 sunt prevazute perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale. Prin urmare, reducerea timpului de lucru nu se inregistreaza in Revisal intrucat se acorda pe baza de certificat medical.
Contract Colectiv:Pasii de urmat in initierea negocierii colective
Organizarea si desfasurarea negocierii colective, precum si incheierea contractelor colective de munca sunt reglementate de Legea nr.62/2011 – Legea dialogului social, republicata in Monitorul Oficial nr.625 din 31 august 2012, cu modificarile si completarile ulterioare.
In mod normal, potrivit prevederilor art.129 alin.(1) din Legea dialogului social republicata, negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au un numar de cel putin 21 de salariati.
Obligativitatea negocierii colective la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati o prevede si Codul muncii la art.229, alin.(2).
La nivel de unitate se incheie si se inregistreaza un singur contract colectiv de munca, iar clauzele contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti angajatii din unitate.
Initiativa negocierii apartine angajatorului, care va initia negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractului colectiv de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractul colectiv de munca.
In cazul in care angajatorul nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor salariatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii.
Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor. Prin contractele colective de munca pertile pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite.
In cazul in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca, partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment.
In termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere, angajatorul are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca. Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate.
La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii, si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie. Informatiile vor cuprinde cel putin date referitoare la:
a) situatia economico-financiara la zi;
b) situatia ocuparii fortei de munca.
Regimul informatiilor confidentiale puse la dispozitie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind cadrul general de informare si consultare a angajatilor, publicata in Monitorul Oficial nr.1006 din 18.10.2006.
Tot la prima sedinta de negociere partile vor consemna in procesul-verbal urmatoarele:
a) componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, in baza unor imputerniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca;
c) durata maxima a negocierilor convenita de parti;
d) locul si calendarul reuniunilor;
e) dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri;
f) dovada convocarii tuturor partilor indreptatite sa participe la negociere;
g) alte detalii privind negocierea.
Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor. Prin contractele colective de munca pertile pot sa prevada renegocierea periodica a oricaror clauze convenite.
In cazul in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca, partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment.
Insa, cu caracter temporar, pentru punerea in aplicare a prevederilor OUG nr. 79/2017 pentru trecerea CAS si CASS de la angajator la salariat de la 1 ianuarie 2018, prin OUG nr.82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, au fost aduse cateva modificari temporare Legii dialogului social nr.62/2011 si anume, prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1), alin.(3) si alin.(5) din Legea dialogului social nr.62/2011, in perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017, in unitatile in care nu exista incheiat contract colectiv de munca dar si in unitatile in care exista contract colectiv de munca in vigoare, initierea negocierii colective, respectiv negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele colective de munca in vigoare este obligatorie.
In scopul asigurarii participarii la negocierea colectiva, angajatorul va transmite partilor indreptatite sa negocieze anuntul privind intentia de incepere a negocierii colective care va cuprinde obiectul negocierii (punerea in aplicare a prevederilor OUG nr.79/2017), partile indreptatite sa participe la negociere (reprezentantii salariatilor, sindicat, dupa caz), data, ora si locul primei intrevederi. Recomandam se se specifice si fatul ca la negocierea contractelor sau a actelor aditionale, partea care reprezinta salariatii poate fi insotita de reprezentanti ai federatiei sindicale, in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii salariatilor sau de un reprezentant al unei federatii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederatii sindicale reprezentative la nivel national, la invitatia reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
La data stabilita pentru negocierea colectiva in vederea aplicarii prevederilor OUG nr.79/2017, partile vor stabili modul in care se va aplica masura impusa de lege privind transferul CAS si CASS de la angajator la salariat . In acest sens se va intocmi un process verbal in care se vor consemna aceste aspecte.
La fiecare sedinta de negociere se vor incheia procese-verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor in care se va consemna continutul negocierilor.
CE CAPITOLE OBLIGATORII TREBUIE SA CUPRINDA REGULAMENTUL INTERN (RI) AL FIRMEI DVS !
Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
El trebuie sa contina obligatoriu urmataoarele capitole:
1.reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
2.reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
3.drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
4.procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
5.reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
6.abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
7.reguli referitoare la procedura disciplinara;
8.modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
9.criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.
Regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul informarii acestora.
Recomandari referitoare la completarea Capitolului: Reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca:
a) Conducerea societatii are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru protejarea vietii si sanatatii salariatilor, inclusiv pentru activitatile de prevenire a riscurilor profesionale, de a asigura securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca, punerea in aplicare a organizarii protectiei muncii si mijloacelor necesare acesteia;
b) In acest sens, la nivelul societatii se vor identifica factorii de risc pentru sanatate si securitate in munca. Rolul acestuia este de a stabili sistemul de factori tehnici si nocivi care actioneaza asupra salariatilor in procesul muncii precum si masurile organizatorice sau disciplinare care se impun si asigura controlul activitatii de protectie a muncii;
c) Normele de protectie a muncii stabilesc masuri generale de protectie a muncii pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, aplicabile tuturor angajatilor, masuri de protectie a muncii specifice pentru anumite profesii sau anumite activitati, masuri de protectie specifice aplicabile anumitor categorii de personal;
d) Angajatorul are obligatia sa organizeze instruirea salariatilor sai in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Instruirea se realizeaza periodic, prin modalitati specifice stabilite de comun acord de catre angajator, impreuna cu comitetul de securitate si sanatate in munca si cu sindicatul. Durata si periodicitatea instruirii se realizeaza in conformitate cu Programul de instruire-testare;
e) Angajatorul trebuie sa stabileasca in fisa postului atributiile si raspunderea angajatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, corespunzator functiilor exercitate;
f) Angajatul trebuie sa ia la cunostinta de conditiile de munca si masurile de prevenire a accidentelor de munca;
g) Salariatii au dreptul, dupa caz, la sporuri la salariul de baza, durata redusa a timpului de lucru gravide si lauze, alimentatie de protectie, echipament individual de protectie gratuit, materiale igienico-sanitare, concedii suplimentare;
h) Salariatii care lucreaza in conditii speciale de munca vor fi supusi obligatoriu unui examen medical efectuat de medicul de medicina muncii in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare;