Reglementarea activitatilor de autorizare a depozitelor de materii explozive este stabilita prin normele tehnice privind detinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, manuirea si folosirea materiilor explozive utilizate in orice alte operatiuni specifice in activitatile detinatorilor, precum si autorizarea artificierilor si a pirotehnicienilor aprobate prin HG nr. 536/2002.
„La autorizarea depozitului de exploziv fitilul detonant unde va fi depozitat, cu exploziv sau capse?”
Materiile explozive trebuie pastrate numai in locuri special amenajate si destinate in acest scop.
Dupa destinatie, perioada de folosire si amplasament, depozitele de materii explozive se clasifica astfel:
a) uzinale la producator – din care se alimenteaza depozitele beneficiarilor;
b) de baza – din care se face aprovizionarea depozitelor de consum;
c) de consum – din care sunt aprovizionati artificierii;
d) complexe – in care o parte este amenajata ca depozit de baza, iar cealalta, ca depozit de consum;
e) permanente – care pot fi de baza sau de consum, cu timp de folosire mai mare de 2 ani;
f) temporare – care pot fi numai depozite de consum, cu timp de folosire pana la un an;
g) de suprafata – care constau in una sau mai multe cladiri, bordeie sau camere amenajate in coasta unui deal;
h) subterane – care constau in constructii miniere pentru acces, depozitare, manuire si distribuire, inclusiv instalatii, accesorii si auxiliare, necesare deservirii depozitului;
i) mixte – care constau in cladiri la suprafata si camere subterane.
In vederea obtinerii autorizarii, constructiile depozitelor de materii explozive, de suprafata si subterane, vor consta in:
a) incaperi pentru depozitarea diferitelor tipuri de explozivi propriu-zisi;
b) incaperi pentru depozitarea mijloacelor de initiere si aprindere;
c) incaperi pentru deschiderea ambalajelor si distribuirea explozivilor propriu-zisi (anticamere sau camere separate);
d) incaperi pentru deschiderea ambalajelor si distribuirea mijloacelor de initiere si aprindere (anticamere sau camere separate);
e) cai de acces la constructii care, in cazul depozitelor subterane, sunt constituite din lucrari de tip minier (puturi, galerii, planuri inclinate).
ATENTIE!
Date fiind cele prezentate, mijloacele de initiere si aprindere (capsele si fitilele de amorsare sau detonante) pot fi depozitate in aceaiasi incapere daca nu exista incompatibilitati intre ele, dar diferita de incaperea unde vor fi depozitate materialele explozive.
Cladirile depozitelor de materii explozive de suprafata trebuie sa fie construite din materiale incombustibile si sa aiba acoperisuri de tip usor, cu exceptia depozitelor de consum cu capacitate mai mica de 2.000 kg in echivalent trotil, precum si a constructiilor folosite ca depozite temporare, al caror acoperis poate fi executat si din materiale combustibile ignifugate sau placate cu materiale incombustibile.
Cladirile destinate depozitarii materiilor explozive pe baza de nitroglicerina sau nitroglicoli in proportie mai mare de 6% trebuie sa fie prevazute cu acoperis cu izolatie termica incombustibila sau cu poduri cu acces interzis.