Arhive lunare: martie 2019

Cum eviti durerile de spate cand stai opt ore pe zi la birou!

Daca petreci cel putin opt ore pe zi stand la birou, cel mai probabil te-ai confruntat deja cu dureri de spate, umeri sau gat. De obicei, acestea se amelioreaza imediat ce ai o perioada mai activa, in care nu mai stai jos atat de mult timp. Postura incorecta, timpul indelungat petrecut pe scaun si rigiditatea pe care corpul o capata in acest timp pot fi daunatoare pe termen lung, cand pot cauza inclusiv curbarea coloanei vertebrale.
Medicii recomanda ca la fiecare 30 de minute sa iei o pauza de un minut in care sa iti dezmortesti articulatiile, sa iti intinzi muschii si sa îti pui sangele in miscare. Oricine a avut un job la birou stie insa ca se intampla adeseori sa uiti sa bei apa, cu atat mai mult sa te ridici pentru a-ti incalzi articulatiile. In aceste conditii, apare intrebarea: ce poti face pentru a scapa de durerile de spate? Din ferire, exista câteva metode prin care iti poti imbunatati postura la birou si poti ameliora durerile, astfel incat sa nu mai resimti acest disconfort de fiecare data cand te asezi:
Asigura-te ca scaunul tau este confortabil
Putine sunt companiile care tin cont de impactul pe care scaunele din birouri il pot avea asupra sanatatii angajatilor. De altfel, pretul si aspectul sunt, in general, principalele criterii dupa care este ales mobilierul de birou. De aceea simti adeseori nevoia sa iti intinzi picioarele sau sa le tii intr-o pozitie mai ridicata, astfel incat sa incapi cu scaunul sub birou si sa stai intr-o pozitie mai confortabila. In acest caz, un suport de picioare poate face diferenta intre o postura tensionata si una relaxata la locul de munca. Alege un suport cu pozitie ajustabila si balansare pentru stimularea circulatiei si vei simti imediat diferenta, chiar si dupa ore lungi petrecute la locul de munca.
Ajusteaza inaltimea scaunului
Atunci cand inaltimea scaunului este prea mare, vei ajunge sa te apleci asupra monitorului si tastaturii, chiar daca postura ta este una corecta in momentul in care te asezi la birou. Inaltimea scaunului tau de birou ar trebui ajustata astfel incat atunci cand stai jos sa fii la acelasi nivel cu monitorul, fara sa mai fie nevoie sa te apleci sau sa te lasi in scaun. Umerii tai ar trebui sa fie sprijiniti confortabil de spatarul scaunului si sa nu simti presiune in zona lombara din cauza pozitiei la birou. Postura incorecta este principalul motiv pentru care resimti atat de intens durerile de spate la finalul zilei, asa ca daca elimini acest factor vei simti efectele aproape imediat.
Imbunatateste-ti postura
Exercitiile fizice regulate, precum inotul, mersul pe jos sau pe bicicleta, te pot ajuta sa iti imbunatatesti postura, in timp ce exercitiile cu greutati sunt benefice pentru intarirea musculaturii spatelui. Atunci cand muschii spatelui si cei ai abdomenului sunt puternici, ei pot sustine mai usor greutatea superioara a corpului, ceea ce se va resimti si in calitatea vietii tale de zi cu zi. Poti testa inclusiv unele exercitii special concepute pentru imbunatatirea posturii la birou, astfel incat corpul tau sa se adapteze cat mai natural pozitiei de pe scaun.
Ia o pauza la fiecare ora lucrata
Poate ca nu iti permiti sa te intrerupi din munca la fiecare jumatate de ora pentru a-ti detensiona muschii si a te intinde, dar este esential ca la fiecare ora lucrata sa iei o pauza de cinci minute. In acest timp, este important sa te misti: poti merge la o plimbare sau poti face cateva exercitii usoare de intindere. Corpul tau nu este adaptat sedentarismului pe care il presupun cele opt ore de stat pe scaun, iar obiceiul de a lua aceste pauze scurte poate fi de mare ajutor, mai ales pe termen lung.
Daca durerile persista, nu se amelioreaza, ba chiar se agraveaza, este bine sa consulti si un medic specialist, pentru a depista posibile afectiuni ale coloanei sau muschilor care pot cauza aceste dureri.

Angajatele gravide pot fi concediate ca urmare a unei concedieri colective..!?

Curtea de Justitie a UE arata intr-o decizie ca angajatele gravide pot fi concediate ca urmare a unei concedieri colective.
Directiva 92/85 interzice concedierea lucratoarelor in perioada de la inceputul sarcinii pana la terminarea concediului de maternitate, cu exceptia cazurilor speciale care nu au legatura cu starea lor, admise de legislatiile si/sau practicile nationale.Astfel Curtea statueaza ca Directiva 92/85 nu se opune unei reglementari nationale care permite concedierea unei lucratoare gravide ca urmare a unei concedieri colective. Curtea aminteste mai intai ca o decizie de concediere luata pentru motive care in esenta au legatura cu starea de graviditate a lucratoarei interesate este incompatibila cu interdictia de concediere prevazuta in aceasta directiva. In schimb, o decizie de concediere luata, in perioada de la inceputul sarcinii pana la terminarea concediului de maternitate, pentru motive fara legatura cu starea de graviditate a lucratoarei nu este contrara Directivei 92/85 daca angajatorul prezinta in scris motive bine intemeiate pentru concediere, iar respectiva concediere este permisa de legislatia si/sau de practica statului membru in cauza. Rezulta ca motivele fara legatura cu persoana lucratorului, care pot fi invocate in cadrul concedierilor colective in sensul Directivei 98/59, intra in sfera cazurilor speciale care nu au legatura cu starea lucratoarelor, in sensul Directivei 92/85. Curtea declara de asemenea ca Directiva 92/85 nu se opune unei reglementari nationale care permite angajatorului sa concedieze o lucratoare gravida in cadrul unei concedieri colective fara a-i furniza alte motive decat cele care justifica aceasta concediere colectiva, in masura in care sunt indicate criteriile obiective retinute pentru a desemna lucratorii care urmeaza a fi concediati. In acest sens, cele doua directive coroborate impun doar ca angajatorul:
(i) sa prezinte in scris motivele care nu au legatura cu persoana lucratoarei gravide pentru care efectueaza concedierea colectiva (in special motive economice, tehnice sau legate de organizarea ori de productia intreprinderii) si
(ii) sa ii indice lucratoarei in cauza criteriile obiective retinute pentru desemnarea lucratorilor care urmeaza a fi concediati.

STATISTICA INSPECTIA MUNCII

Va reamintim de modificarile legii privind Sanatatea si Securitatea Muncii si nu uitati de faptul ca Inspectia Muncii a pornit o serie de controale in 2019, iar amenzile sunt uriase, de cele mai multe ori. Asa ca este foarte important sa fiti pregatiti si sa preveniti astfel de situatii.

Potrivit Comunicatelor de presa din partea Inspectiei Muncii, in ultimele luni s-au desfasurat actiuni de control in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca, din care rezulta:
– amenzi in valoare totala de 22.536.530 lei
– 4.557 de accidente de munca dintre care 310 mortale

AUTORIZAREA PERSONALULUI PENTRU LUCRU LA INSTALATIILE TEHNICE ELECTRICE

In conformitate cu Legea 319/2006 ssm si HG 1146/2006, autorizarea personalului pentru lucru la instalatiile electrice in activitatile de exploatare, intretinere si reparatii trebuie sa se realizeze, conform regulamentului pentru autorizarea electricienilor din punctul de vedere al securitatii muncii, pe baza de examen medical, psihologic si test de verificare a cunostintelor profesionale, de securitate si sanatate in munca si de acordare a primului ajutor.

„Ce inseamna „in cazul in care nu are personal competent pt infiintarea unei comisii de autorizare interna a electricienilor” sau mai bine zis ce inseamna personal competent? ”
Acesta OBLIGATIE impusa prin Hotararea de Guvern nr. 1146/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca (Anexa 1) presupune infiintarea unei comisii de autorizare interna a electricienilor.
Dosarul de autorizare interna a electricienilor trebuie sa contina urmatoarele:
Regulament de autorizare electricieni
Decizie comisie de examinare electricieni
Fisa de aptitudini (apt medical si psihologic)
Chestionare SSM (pregatire profesionala, norme de prim-ajutor si norme SSM)
Talon de autorizare SSM tinand cont de obiectivele autorizarii, comisia ar trebui sa fie formata din cel putin urmatoarele persoane:
– Cadru tehnic de specialitate electrica (inginer, subinginer sau maistru) – sef comisie
– Lucrator desemnat in domeniul securitatii si sanatatii in munca
– Un reprezentant din partea angajatorului