Arhive lunare: iunie 2019

SALARIAT IN CONCEDIU MEDICAL. CARE VA FI TEMEIUL LEGAL PENTRU INCETAREA CIM IN ACEASTA PERIOADA?

Va reamintim ca prin prin concediu medical se intelege concediul pentru incapacitate temporara de munca si reprezinta o intrerupere in cursul normal al activitatii desfasurate de un salariat in folosul angajatorului sau, din cauza starii de sanatate.

Concediul medical reprezinta o intrerupere a derularii contractului individual de munca din motive independente de vointa partilor. Este unul din cazurile de suspendare a contractului individual de munca, astfel incat pentru o perioada munca nu se presteaza si salariul nu se datoreaza.
vom analiza in continuare urmatoarele situatii, pe care le socotim concedii ale salariatului, si anume:
1. Concediul de odihna;
2. Concediul pentru formarea profesionala;
3. Concediul fara plata

SPETA DE LUCRU
„Avem o societate care-si inceteaza activitatea, iar unul din salariati este in concediu medical.Cum putem sa-i incetam activitatea daca el este in medical la data desfiintarii actvitatii societatii. Va rugam sa ne ajutati in rezolvarea acestei probleme.”

Este demn de mentionat inca de la inceput ca, daca prin incetarea activitatii se intelege dizolvarea, lichidarea si radierea din registrul comertului contractul de munca va inceta de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, la data la care angajatorul şi-a încetat existenţa conform legii (la momentul radierii din Registrul Comerțului).

IMPORTANT!
Asadar, daca societatea a incetat sa mai existe in registrul comertului, la data la care s-a primit rezolutia de radiere de la Registrul Comertului contractul de munca al salariatului aflat in concediu medical inceteaza de drept.
Chiar daca pe durata concediului medical contractul de munca este suspendat, avand in vedere dispozitiile art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

In acest caz ne aflam in situatia unei incetari de drept.

SSM-Notificarea utilizarii substantelor periculoase!

Recent, Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de ministru (OM) privind aprobarea procedurii de notificare a activitatilor care prezinta pericole de producere a accidentelor majore in care sunt implicate substante periculoase.

Obiectivul general al acestei proceduri il reprezinta asigurarea cadrului necesar de intocmire a notificarii unor activitati cu pericol potential de producere a unor accidente majore in care sunt implicate substante periculoase si ofera suport autoritatilor in ceea ce priveste aplicarea Legii nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major in care sunt implicate substante periculoase.
Legislatia privind gestionarea deseurilor cuprinde mai multe acte normative, dintre care amintim:
Pentru amplasamentele care au instalatii unde deseurile periculoase sunt descarcate pentru a permite pregatirea lor in vederea efectuarii unui transport ulterior in scopul recuperarii, tratarii sau eliminarii finale in alta parte, sau stocheaza deseurile periculoase inainte de valorificare sau tratare pentru o perioada mai mica de 3 ani, ori stocheaza deseurile periculoase inainte de eliminare, pentru o perioada mai mica de un an, precum si pentru amplasamentele care pe langa substante periculoase contin si deseuri periculoase, cantitatile de deseuri periculoase prezente sau posibil a fi prezente se iau in considerare in calculul de incadrare si se trateaza in conformitate cu precizarile din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major in care sunt implicate substante periculoase.
In Anexa nr. 1 la procedura de notificare a activitatilor care prezinta pericole de producere a accidentelor majore in care sunt implicate substante periculoase sunt definiti termenii utilizati, iar Anexa nr. 2 contine procedura de Notificare, incluzand:
Principalele tipuri de industrie care se supun prevederilor Legii nr. 59/2016, cu completarile ulterioare
Inventarul si clasificarea substantelor periculoase
Inventarul si clasificarea deseurilor.
In Anexa nr. 3 sunt prezentate Modul de realizare al calculului de incadrare, precum si:
Regula sumei pentru stabilirea incadrarii unui amplasament sub prevederile Legii nr. 59/2016
Exemplu de calcul de incadrare
Exemplu de calcul pentru clasificare deseuri
Detalii privind caracterizarea deseului
Fraze de pericol relevante pentru categoriile de substante periculoase
Fraze de pericol si cantitati relevante pentru incadrarea deseurilor.