Arhive lunare: septembrie 2019

Speta :Atacul de cord suferit de un angajat in timpul unei partide de amor, considerat accident de munca

O instanta din Franta a decis ca atacul de cord fatal suferit de un angajat in timpul unei partide de amor poate fi considerat accident de munca pentru ca acesta se afla intr-o deplasare in interes de serviciu. Angajatorul este, asadar, raspunzator.

Curtea de Apel din Paris a hotarat ca atacul de cord survenit in urma unei partide de amor in timp ce angajatul se afla intr-o deplasare de serviciu poate fi considerat accident de munca.

Inspectia Muncii din Franta a actionat in instanta compania de constructii TSO pentru ca un angajat a murit in timp ce se afla intr-o deplasare de serviciu. Barbatul a suferit un atac de cord in timp ce intretinea relatii intime cu o femeie pe care o intalnise in hotelul in care era cazat.

Compania s-a aparat si a spus instantei ca nu ar trebui sa fie in niciun fel considerata vinovata pentru decesul angajatului, intrucat acesta isi daduse ultima suflare intr-o alta camera de hotel fata de cea pe care o avea rezervata de firma si incidentul a avut loc in afara orelor de munca prestabilite.

Firma a mai aratat ca angajatul sau a „intrerupt in mod constient calatoria in interes de serviciu pentru un interes personal, independent de misiunea data de angajator”. Acestia au mai adaugat ca barbatul a comis „adulter cu un strain”, intrucat angajatul era casatorit. Asadar, a aratat firma, nu este vina companiei pentru „actul intim pe care l-a facut angajatul si care a dus la decesul acestuia”.

Inspectia Muncii din Franta a sustinut, totusi, ca este vina companiei si ca decesul angajatului trebuie considerat un accident de munca.
Curtea de Apel din Paris a decis ca Inspectia Muncii are dreptate si a aratat ca partida de amor care a dus la infarct poate fi considerata accident de munca, intrucat legea in vigoare stabileste clar acest lucru.

ATENTIE ANGAJATORI! NERESPECTAREA OBLIGATIILOR LEGALE DE SSM CONSTITUIE INFRACTIUNE SI ATRAGE RASPUNDEREA PENALA CU INCHISOARE DE LA 6 luni la 3 ANI

Angajatorii care nu vor respecta in continuare obligatiile impuse de legislatia referitoare la sanatatea si securitatea in munca risca sa fie aspru pedepsiti.
IMPORTANT:
In acest context, neluarea masurilor legale de SSM de catre persoanele care au indatoriri de a lua aceste masuri, daca se creeaza unui pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani conform Codului penal in vigoare!
www.protectiamuncii-psi-iscir.ro