Arhive lunare: octombrie 2018
De ce este importanta evaluarea angajatilor?
1. In calitate de angajator aflati care este potentialul omului pe care-l aveti in firma, ce ar putea face mai bine si ce fel de superior i se potriveste. In plus, veti putea determina mult mai usor locul in care poate performar la maximum pentru ca dumneavoastra sa obtineti cele mai bune rezultate in urma angajarii.
2. Concedierea unui angajat problema va putea fi facuta mult mai usor, avand in vedere ca evaluarile facute conform Codului muncii au aratat involutia sa la locul de munca.
3. Veti sti exact in ce directie va merge compania pe care o administrati, cunoscandu-va in detaliu angajatii.
4. Instruirea nu va mai fi un simplu teambuilding dupa o evaluare concreta si corecta, ci o unealta esentiala pentru dezvoltarea firmei exact acolo unde poate cifrele nu erau cele mai imbucuratoare.
Cum evolueaza piata protectiei & securitatii in munca in Romania?
Din punctul lor de vedere, piata sanatatii si sigurantei ocupationale (SSM) din Romania a inceput sa iasa din zona primitiva a productiei de hartii si a semnarii de fise.
De aceea, rolul nostru (n.r www.protectiamuncii-psi-iscir.ro) in acest domeniu este mai important ca oricand. Avem misiunea de a arata ca siguranta la locul de munca este o chestiune nationala, care ar trebui sa ne priveasca pe toti, in egala masura si presupune o responsabilitate la fel de egala. De asemenea, consultantii din domeniu trebuie sa invete pentru a traduce si in cifre ROl-ul activitatilor de SSM, un aspect extrem de important, alaturi de binecunoscuta componenta sociala a activitatii, care presupune traininguri, de exemplu, ce tin de grija fata de sanatatea si siguranta angajatilor.
In general, antreprenorii care apeleza la noi sunt cei care imprumuta din bunele practici imprumutate de la modele de afaceri de succes dezvoltate dincolo de granitele tarii, acolo unde toata lumea intelege ca imbolnavirile profesionale sau accidentele la locul de munca au un impact semnificativ asupra afacerii dar si asupra economiei Romaniei in ansamblul sau.
De altfel, cel mai recent studiu in domeniu a demonstrat in cifre ca impactul asupra economiei nationale din cauza accidentelor de munca este de, cel putin 11,5 milioane de euro anual.
E bine de stiut !SSM: CERINTE SI OBLIGATII REFERITOARE LA CONDUCEREA AUTOVEHICULULUI SOCIETATII
Care este cerinta si obligatia legala care poate decide personalul care in afara obligatiilor de serviciu conduc si masina unitatii?”
In conditiile art. 40, alin.(1), lit. B) din Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii), angajatorul are dreptul de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii. Aceste atributii sunt specificate in fisa postului.
Salariatul are obligatia de a realiza norma de munca sau dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului (art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul Muncii). Daca in fisa postului este specificata si obligatia de conducere a unui autovehicul de serviciu (sau ulterior angajarii se incheie un act aditional cu acesta responsabilitate) salariatul respectiv trebuie sa desfasoare aceasta activitate in conditiile in care exista acordul de vointa al partilor (daca semneaza fisa de post).
Responsabilitatile angajatorului in situatia in care dispune salariatilor sai, suplimentar fata de sarcinile de munca curente, conducerea autovehicule rutiere pentru deplasarea in delegatii, pentru controlul punctelor de lucru, pentru transportul diferitelor marfuri si/sau echipamente de munca, pentru transportul altor salariati, pentru deplasarea la/de la locul de munca etc., sunt grupate in 4 categorii:
A. Angajatorul trebuie sa ia in considerare capacitatile lucratorului in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca, atunci cand ii incredinteaza sarcini de conducere pe drumuri publice:
Angajatorul va verifica existenta permisului de conducere valabil corespunzator autovehiculului rutier care urmeaza sa fie predat salariatului.
Angajatorul va dispune prin decizie sau prin completarea fisei de post a salariatului respectiv faptul ca acesta va conduce autovehiculul rutier repartizat in interesul societatii pentru care lucreaza.
B. Angajatorul trebuie sa asigure o supraveghere medicala din care sa rezulte ca lucratorul este apt d.p.d.v. medical (clinic si psihologic) sa conduca autovehicule rutiere:
Angajatorul va asigura examenul medical pentru salariatul respectiv in urma caruia se va stabili daca acesta este apt pentru conducerea autovehiculului repartizat.
Medicul de medicina muncii va elibera angajatorului o fisa de aptitudine a salariatului ca urmare a investigatiilor impuse de Fisa nr.140 din HG nr. 355/2007 privind supravegherea medicala a lucratorilor.
CARDUL EUROPEAN DE SANATATE. CE TREBUIE SA STII DESPRE DOCUMENTUL PORTABIL S1 SI CE ANGAJATI TREBUIE SA BENEFICIEZE DE ACEST CARD
Conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii art. 320 – 329 din , cu modificarile si completarile ulterioare, si celelalte acte normative emise in aplicare, cardul european de asigurari sociale de sanatate este documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene.
Cine plateste indemnizatia de detasare? Ce prevede legea nr. 16/2017
Va reamintim ca, potrivit art. 46 alin. (4) din Codul muncii salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Salariatii detasati sau delegati au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (2) si 46 alin. (4) din Codul muncii.
Este demn de mentionat ca documentul portabil S1 se elibereaza de catre institutia competenta de la locul de munca pentru a permite salariatului si membrilor familiei sale care isi au resedinta impreuna cu acesta pe teritoriul altui stat membru sa beneficieze de prestatiile in natura de asigurare de boala sau maternitate, acordate in contul institutiei competente de institutia de la locul de resedinta, in conformitate cu prevederile legislatiei pe care aceasta din urma o aplica.
DE RETINUT :
Cele doua documente nu sunt obligatorii in sensul ca salariatul primeste ingirjiri medicale si in lipsa acestora. Insa, in lipsa acestor documente salariatul are obligatia sa plateasca serviciile medicale de care beneficiaza in statul membru UE.
In situatia in care exista o asigurare medicala de sanatate, salariatul isi va deconta serviciile medicale de la asigurator in conditiile stabilite in contractual cu acesta.