IPSSM: MUNCA PE SCAUN SI STRESUL FIZIC, CUM TREBUIE PREVENITE

Serviciu extern de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca (protectia muncii), situatii de urgenta (psi) si ISCIR in Bucuresti si Ilfov !
In ziua de astazi, foarte multi oameni petrec foarte mult timp stand jos la locul de munca, fapt care nu este tocmai benefic sanatatii, iar in acest context, exista niste instructiuni de securitate si sanatate in munca.
In cazul prevenirii efectelor muncii stand pe scaun am pune un accent deosebit pe lucrator, intrucat apreciem ca acesta este cel mai important factor in rezolvarea problemei.
Legea nr. 319/2006 precizeaza ca angajatorul are obligatia sa implementeze masuri pe baza urmatoarelor principii generale de prevenire:
1. Evitarea riscurilor
2. Evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate
3. Combaterea riscurilor la sursa
4. Adaptarea muncii la om, in special in ceea ce priveste proiectarea posturilor de munca, alegerea echipamentelor de munca, a metodelor de munca si de productie, in vederea reducerii monotoniei muncii, a muncii cu ritm predeterminat si a diminuarii efectelor acestora asupra sanatatii.
5. Adaptarea la progresul tehnic
6. Inlocuirea a ceea ce este periculos cu ceea ce nu este periculos sau cu ceea ce este mai putin periculos
7. Dezvoltarea unei politici de prevenire coerente care sa cuprinda tehnologiile, organizarea muncii, conditiile de munca, relatiile sociale si influenta factorilor din mediul de munca
8. Adoptarea, in mod prioritar, a masurilor de protectie colectiva fata de masurile de protectie individuala
9. Furnizarea de instructiuni corespunzatoare lucratorilor
DE RETINUT FAPTUL CA:
Statul pe scaun pentru un timp indelungat este un factor de stres fizic al lucratorului.
Trebuie evitat cat mai mult statul pe scaun, iar daca serviciul sau activitatea desfasurata nu permite, trebuie gasite solutii alternative in genul celor prezentate mai sus. In esenta, trebuie alternate pozitia asezat cu cea normala pentru om, adica in picioare sau mers pe jos. Rezultatele se pot vedea si in bunul mers al afacerii. Astfel, alte studii efectuate au demonstrat ca un stil de viata mai activ in randul angajatilor nu prezinta doar beneficii in ceea ce priveste starea de sanatate a acestora, ci poate conduce si la o crestere importanta a productivitatii muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *