Ce se petrece atunci cand un salariat are doua joburi, iar unul dintre ele este cu CIM, timp partial? Functia de baza poate fi detinuta si in acest context?

Conform legislatiei in vigoare, salariatul are obligatia sa declare pe propria raspundere unde considera ca detine functia de baza.
De asemenea, angajatorul poate reglementa in Regulamentul intern al unitatii ca netransmiterea declaratiei cu privire la functia de baza constitutie abatere disciplinara.
Ce se petrece atunci cand un salariat are doua joburi, iar unul dintre ele este cu CIM, timp partial? Functia de baza poate fi detinuta si in acest context?
„Avem un angajat cu 4 ore, functie de baza deci i se acorda deducerea personala. Intre timp s-a angajat cu program de 8 h zi la alta firma si nu ne-a anuntat. In acest moment figureaza si la noi si la noul job cu functie de baza si deducere personala acordata. Ce se intampla in acest caz, cum se poate remedia?”
Mentionam inca de la inceput ca angajatorul are obligatia sa calculeze corect impozitele si contributiile.
In acest context, impozitul lunar pe salarii reprezinta un impozit final, calculat la veniturile din salarii si asimilate salariilor in vederea impunerii si se determina aplicand o cota de impozitare de 16% indiferent de cuantumul venitului brut.
1) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorate potrivit legii, si urmatoarele:
a) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
b) cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
2) pentru veniturile obtinute in afara functiei de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorate potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.
In concluzie, ar trebui sa i se solicite salariatului declaratie cu privire la locul unde considera ca detine functia de baza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *