Munca in zilele de sărbători : În ce condiții poți să-ți chemi salariații la lucru?

Serviciu extern de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca (protectia muncii), situatii de urgenta (psi) si ISCIR in Bucuresti si Ilfov !
Salariații trebuie să primească liber în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, așa cum prevede, ca regulă generală, legislația muncii. Totuși, anumite persoane sunt exceptate de la această regulă, iar printre ele se numără și angajații marilor centre comerciale.
Astfel, salariații comercianților cu amănuntul pot fi chemați la lucru în liberele legale, dar doar cu respectarea anumitor condiții.
In cursul anului trecut, prin Decizia nr. 22/2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) s-a stabilit că salariații comercianților cu amănuntul din centrele comerciale pot fi chemați la serviciu în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. Este vorba, în esență, de magazinele în care se vând în cantități mici produse nealimentare, cum ar fi, de exemplu, cele de haine, încălțăminte, accesorii, cărți sau jucării.
Concret, judecătorii au apreciat că magazinele respective se încadrează la categoria locurilor de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza specificului ei. Potrivit Codului muncii, în acest caz salariații trebuie să vină la serviciu inclusiv în zilele nelucrătoare, însă ei au dreptul la compensații legale.
Cu toate că decizia ICCJ vizează, în principal, comercianții cu amănuntul de produse nealimentare, judecătorii au subliniat că „sintagma «specificul activității» privește o gamă largă de unități și locuri de muncă, și anume cele din transporturi aeriene, navale, terestre, telecomunicații, domeniul sanitar și de asistență socială, al aprovizionării populației cu gaze, energie electrică, apă, căldură, alimente, comerțul cu amănuntul și de deservire a populaţiei (magazine, mall-uri, restaurante etc.)”.
Cu alte cuvinte, chiar și în domeniul restaurantelor sau în cel al transporturilor angajatorii sunt îndreptățiți să-și cheme salariații la lucru cu ocazia liberelor legale. „Această modalitate de interpretare și aplicare a legii asigură un just echilibru între situațiile obiective — care impun continuitatea activității comerciale în zilele de sărbători legale, în funcție de necesitățile consumatorilor — și imperativul respectării drepturilor prevăzute de lege în favoarea salariaților și a măsurilor de protecție a acestora”, au apreciat magistrații Înaltei Curți.
În acest context, trebuie subliniat că unitățile de alimentație publică sunt obligate în mod expres să aibă program de funcționare în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, conform Codului muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *