Angajatorul va fi obligat să elibereze o adeverință de vechime la încetarea contractului individual de muncă al unui salariat, chiar dacă acesta din urmă nu va cere documentul în mod expres, prevede un proiect de act normativ adoptat recent de Guvern. De asemenea, aceeași obligație o vor avea față de bugetari instituțiile și autoritățile publice.
Spre deosebire de regulile aplicabile în prezent, atât angajatorii, cât și instituțiile și autoritățile publice vor fi obligate să elibereze, la încetarea activității persoanelor pe care le-au plătit, o adeverință de vechime. Măsura este inclusă într-un Proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidență a salariaților, ce a fost adoptat miercuri de Executiv și urmează să apară în Monitorul Oficial.
Concret, documentul va conține informații cu privire la activitatea desfășurată, durata acesteia, salariul primit, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate. În cazul în care eliberarea acestuia va fi refuzată, angajatorul va putea să fie amendat cu o sumă cuprinsă între 300 și 1.000 de lei.
„La încetarea activității salariatului/funcționarului public/altei persoane plătite din fonduri publice, angajatorul/instituția/autoritatea publică este obligat/ă să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate”, prevede propunerea de act normativ. În momentul de față, în lipsa unei solicitări a salariatului, nu există o asemenea obligație legală.
Totuși, va exista și obligația de a elibera, la cerere, în cel mult 15 zile, un extras din Registrul privat sau Registrul public (certificat pentru conformitate) sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată, durata acesteia, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate.
„La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, certificat pentru conformitate sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public și din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării”, se arată în documentul citat.
În plus, oricine va putea să obțină de la Inspecția Muncii informații despre activitatea plătită pe care a desfășurat-o în mediul public sau în cel privat, în baza datelor din cele două registre (durata, salariul, vechimea). Solicitările de acest fel vor primi răspuns în maximum cinci zile. În același timp, orice angajator va putea să ceară de la Inspecția Muncii date din Registrul public sau din cel privat, însă acestea vor fi limitate exclusiv la studii, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate.
Proiectul de modificare a HG nr. 500/2011 vizează, în principal, reorganizarea evidențelor de stat referitoare la salariați și bugetari. Concret, pentru salariații din mediul privat (adică cei angajați cu contract individual de muncă), angajatorii vor folosi Registrul privat, iar pentru persoanele plătite din fonduri publice (adică cei care exercită o funcție în baza unui contract individual de muncă, a unui act administrativ de numire ori a unui alt fel de act emis în baza legii), instituțiile și autoritățile vor folosi Registrul public.