Avizele pentru incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite sunt valabile pana la data de 31.12.2018.
Angajatorii pot fi amendati daca nu raporteaza la ITM stadiul realizarii masurilor pentru normalizarea conditiilor de munca.
Locuri de munca in conditii deosebite reprezinta locurile de munca unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toata durata timpului normal de munca, poate conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte asupra securitatii si sanatatii in munca a asiguratilor. Aceasta definitie este precizata in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Sunt incadrate in conditii deosebite locurile de munca stabilite in baza criteriilor si metodologiei prevazute de legislatia in vigoare la data incadrarii acestora.
Metodologiile de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite au fost aprobate printr-o multitudine de acte normative. De regula, aceste avize aveau perioada de valabilitate de 1 an.
Prin H.G. nr. 1.014/2015 a fost aprobata ultima metodologie de reinnoire a acestor avize. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2016, angajatorii care detineau aceste avize pana la 31.12.2015 puteau sa faca demersurile pentru prelungirea lor.
Reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite s-a acordat de catre Inspectia Muncii sau Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, dupa caz, in baza urmatoarelor documente:
a) solicitarea de reinnoire a avizului de incadrare in conditii deosebite, semnata de catre reprezentantul legal al angajatorului ori de catre alta persoana imputernicita de acesta, potrivit legii, impreuna cu reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
b) buletinele de determinari de noxe profesionale, eliberate de laboratoarele abilitate, potrivit legii, care sa ateste depasirea valorilor-limita de expunere profesionala la locurile de munca incadrate in conditii deosebite, sau buletine de expertizare eliberate de catre directiile de sanatate publica si a municipiului Bucuresti, in care sa se ateste prezenta unor agenti chimici foarte periculosi sau agenti biologici care nu au prevazuta limita admisibila, dar care au avut efecte nocive asupra starii de sanatate a lucratorilor expusi;
c) planul de prevenire si protectie corespunzator locurilor de munca incadrate in conditii deosebite, revizuit, care sa asigure imbunatatirea nivelului securitatii si al protectiei sanatatii lucratorilor, cuprinzand masuri si actiuni, esalonate si distribuite trimestrial, in scopul incadrarii locurilor de munca in conditii normale;
d) raportul medicului de medicina muncii privind starea de sanatate a lucratorilor care isi desfasoara activitatea la locurile de munca incadrate in conditii deosebite, din care sa reiasa efectele noxelor identificate la aceste locuri de munca asupra starii de sanatate a lucratorilor, insotit de recomandari privind promovarea sanatatii in concordanta cu particularitatile expunerii la factori de risc;
e) dovada depunerii la casele teritoriale de pensii a documentului prin care s-a obtinut reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite si a listei cuprinzand categoriile profesionale care lucreaza in aceste locuri de munca, pana la data de 31 decembrie 2015.
Angajatorii care au indeplinit criteriile mentionate anterior au obtinut un nou aviz valabil pana la 31 decembrie 2018.
Perioadele in care un salariat lucreaza permanent in locuri de munca in conditii deosebite se stabilesc prin decizie a angajatorului, prin care sunt reglementate atributiile de serviciu ce revin fiecarui salariat.
De retinut!
Pe perioada valabilitatii avizului, angajatorii nu sunt absolviti de implementarea masurilor pentru normalizarea conditiilor de munca.
Semestrial, acestia vor depune la inspectoratul teritorial de munca o raportare privind stadiul realizarii masurile prevazute in planul de prevenire si protectie revizuit sub spectrul unor amenzi de la 3.000 la 7.000 de lei.
De asemenea, nerealizarea masurilor prevazute in planul de prevenire si protectie se sanctioneaza diferentiat:
– pentru angajatori cu pana la 49 de salariati amenda este de 3.000 la 6.000 de lei, iar
– pentru angajatori cu mai mult de 50 de salariati amenda este de 6.000 la 10.000 de lei.
Aceste sanctiuni contraventionale sunt aplicate de inspectorii de munca.
In situatia in care, in termen de 45 de zile de la constatarea contraventiei, angajatorul nu realizeaza masurile dispuse in urma controlului, inspectoratul teritorial de munca poate propune Inspectiei Muncii anularea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite.
In conditiile actualei legislatii, un angajator nou infiintat ale carui locuri de munca au caracteristici similare locurilor de munca in conditii deosebite nu poate obtine un aviz de incadrare in conditii deosebite.
Numai angajatorii care, in urma reorganizarii prin fuziune, asociere, divizare sau transformare, si-au schimbat sediul social si denumirea ori si-au schimbat numai sediul social sau numai denumirea, fapt atestat prin documente justificative, pot declansa procedura prevazuta de prezenta hotarare numai pentru locurile de munca existente pentru care s-a primit avizul de incadrare in conditii deosebite, reinnoit.