Speta ! Atentie ce declaratii dati atunci cand efectuati controlul medical de medicina muncii ! www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Am mintit la medicina muncii. Nu ma astept sa intelegeti de ce, dar macar cititi ce am de spus. Am epilepsie, dar nu e asa grava situatia mea. Ideea e ca la medicina muncii am primit „apt conditionat” de cand ma stiu eu, desi nu erau locuri de munca cu risc pentru sanatatea mea… Acel „apt conditionat” ducea la intrebari din partea angajatorului, mai apoi la o usoara discriminare, ca in cele min urma sa fiu tratata ca o persoana inapta si evident sa demisionez sau sa fiu concediat.
De data asta am mintit la medicina muncii ca nu sufar de epilepsie si am semnat ca nu sunt inregistrata nicaieri cu aceasta boala. Ce se poate intampla din punct de vedere legal (avand in vedere ca am mintit)? sunt foarte stresat din acest motiv si stiu ca nu trebuia sa mint, dar m-am saturat ca oamenii sa ma dea la o parte…
Raspuns:
Puteti fi acuzata de fals in declaratii (ati semnat un document in care nu mentionati o boala de care suferiti si cu care sunteti inregistrata in dosarul medical aflat la medicul de familie/ la medicul curant).
In orice moment, medicul specialist de medicina muncii poate cere medicului de familie dosarul dvs. medical. Falsul poate fi astfel descoperit. De regula, de la un loc de munca la altul, de la un angajator la altul, lucratorul pleaca cu dosarul sau medical, dosar in care, daca anterior au fost mentiuni legate de epilepsie, acestea raman ca atare, scrise.
In plus, riscati sa aveti o criza la locul de munca/ postul de lucru, colegii sa intre in panica, sa nu stie sa va corde ajutor medical si nu pot fi apreciate urmarile in privinta sanatatii dvs.
De regula, lucratorii inregistrati cu epilepsie sunt dati in grija unor colegi care sa cunoasca acordarea primului ajutor.
In urma unei crize de epilepsie, in conditiile in care se va constata ca stiati de boala si nu ati decalarat-o, motivul de desfacere CIM este clar.
Angajatorul nu pune intrebari legate de „apt conditionat”, medicul specialist de medicina muncii are obligatia ca atunci cand scrie in fisa de aptitudine a lucratorului „apt conditionat”, sa nominalizeze care sunt conditionarile.