In cazul contractelor de management, ce se intampla cu CM si CO al persoanei respective !

www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Cei care au functii de conducere, cum ar fi cele de manager sau director general, si care au incheiat contract de management si nu CIM, pot beneficia de anumite exceptii de la regula, atunci cand vine vorba de concediile prevazute de lege.
Inca de la bun inceput, trebuie avut in vedere daca managerul unei companii este directorul unei societati pe actiuni sau managerul unei institutii publice. Sunt doua situatii diferite, asa ca se vor aplica reguli diferite.
Este demn de mentionat ca, in situatia in care managerul institutiei este directorul unei societati pe actiuni, si are contract de management, drepturile acestuia in ceea ce priveste concediul de odihna nu sunt prevazute de lege.
Codul muncii se aplica doar salariatilor care au incheiat contract individual de munca adica salariatilor. Daca directorul nu are aceasta calitate de salariat, ca urmare nu i se aplica Codul muncii. Drepturile in cadrul unui raport juridic pot fi legale sau contractuale. Prin urmare, dreptul la concediu de odihna al managerului institutiei poate fi legal sau contractual.
Daca vorbim de concedii medicale, este bine de stiut ca doar persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
De asemenea, potrivit art. 1 alin. (1) din OUG 158/2005, au acest drept cei care:
– desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente
Directorii societatilor pe actiuni cat si managerii unei institutii publice care desfasoara o activitate dependenta pe baza de CIM, angajatorul datoreaza pentru indemnizatia acestora contributia pentru concedii si indemnizatii. Avand in vedere aceste circumstante, aceste persoane au dreptul la concedii medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *