CUM DE ACORDA PRIMUL AJUTOR IN CAZUL BEBELUSILOR!

PRIM AJUTOR-CUM ÎȚI SALVEZI COPILUL DACĂ S-A ÎNECAT CU CEVA.
www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Cea mai mare temere a parintilor este aceea de a se gasi in situatia in care copilul lor se ineaca si nu stiu ce trebuie sa faca sa-i ajute. Momentul devine critic mai ales ca cei mai multi dintre parinti se panicheaza si nu mai pot actiona rational. Cand sunt mici, bebelusii testeaza in special cu ajutorul papilelor gustative si obisnuiesc ca orice vad in apropiere (monede, nuci, alune, seminte etc.) sa bage in gura. Aceste mici obiecte sunt foarte periculoase pentru copii pentru ca risca sa se inece sau sa se sufoce.
Sufocarea apare atunci cand copilul nu mai poate respira din cauza unui aliment, a unei jucarii sau a oricarui alt obiect ce ii blocheaza caile respiratorii (gat sau trahee). Caile repiratorii pot fi blocate complet sau partial. O blocare completa reprezinta o urgenta medicala. O obturare partiala poate deveni rapid o urgenta daca bebelusul nu mai poate inspira si expira suficient. Un prim ajutor oferit rapid in cazul sufocarii poate salva viata bebelusului. Ce puteti face intr-o astfel de situatie? Urmati acesti pasi simpli care va vor salva bebelusul de la sufocare.
Primul pas: Evaluarea rapida a situatiei
-Daca bebelusul scoate sunete ciudate cum ar fi o respiratie greoaie, sau nu poate respira deloc sau tuseste in momentul in care deschide gura, poate fi din cauza faptului ca a inghitit sau are in gura un obiect strain.
-Daca bebelusul nu scoate niciun sunet cat timp are gura deschisa, iar chipul ii devine rosu sau violet, inseamna ca nu poate respira si trebuie ajutat imediat
-Daca bebelusul plange si tuseste puternic, poate da afara obiectul inghitit, insa daca tusea este una slaba, exista riscul de a se sufoca si trebuie sa-l ajutati sa scuipe obiectul inghitit.
Pasul doi: Incercati sa scoateti obiectul care blocheaza caile respiratorii
Lovitul pe spate:
Sprijiniti-va antebratul de coapsa, dar tineti-va palma orientata in sus
– Asezati corpul bebelusului pe antebratul dumneavoastra astfel incat stomacelul sa va atinga bratul, iar mana sa fie pe gatul micutului. Capul bebelusului trebuie sa fie mai jos decat corpul
-Loviti bebelusul pe spate de 5 ori. Nu va speriati daca trebuie sa-l bateti pe spate putin mai tare. Loviturile trebuie sa fie ferme, dar mai blande decat in cazul unui adult.
Daca nu functioneaza, incercati sa-l presati putin si pe abdomen. Pentru aceasta, trebuie sa asezati bebelusul in poala dumneavoastra si sa-i tineti capul cu mana libera. Capul micutului trebuie sa fie mai jos decat trupul. Cu mana libera, puneti-va doua degete pe pieptul lui, presati cat 4 cm adancime si repetati de 5 ori sau pana ce bebelusul da afara obiectul inghitit.
Pasul trei: Daca nimic de la pasul 1 si pasul 2 nu a functionat, incercati respiratia gura la gura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *