CAND UN EVENIMENT ESTE CONSIDERAT ACCIDENT DE MUNCA?

www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Accidentele de munca trebuie cercetate pentru a se stabili daca s-au produs sau nu din pricina conditiilor de lucru, in acest sens se va analiza daca au fost indeplinite instructiunile privind sanatatea si securitatea in munca.
In art. 5 alin. 1 lit. g), din Lg 319/2006 a SSM, accidentul de munca este definit ca fiind vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.
Totusi, ce se petrece atunci cand angajatorul sustine ca accidentul unui salariat s-a produs in afara programului de lucru?
In acest sens, vom analiza o situatie cand un angajat a suferit un accident in timpul programului de lucru dar cand efectua o lucrare in afara sarcinilor de munca, si in interes personal.
Observam ca legiuitorul se refera la comunicarea evenimentelor, notiune care are o sfera mai larga decat cea a accidentului de munca care reprezinta vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces. Asadar, toate evenimentele trebuie comunicate si nu doar accidentele de munca.
Cercetarea se face imediat dupa comunicare si urmareste stabilirea imprejurarilor si a cauzelor care au condus la producerea acestora, a reglementarilor legale incalcate, a raspunderilor si a masurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare si, respectiv, pentru determinarea caracterului accidentului.
De la regula conform careia cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporara de munca se efectueaza de catre angajatorul la care s-a produs evenimentul, fac exceptie cazurile in care lucratorii au suferit o invaliditate evidenta, cazurile in care victimele sunt cetateni straini sau cazurile in care printre victime se afla cetateni straini, situatii in care cercetarea se efectueaza de catre inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul, in conformitate cu dispozitiile art. 116 alin. 1 indice 1 si alin. 1 indice 2 din Normele metodologice de aplicare a Legii 319/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Rezultatul cercetarii se va consemna intr-un proces-verbal iunregistrat la ITM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *