Cum acordam corect primul ajutor in caz de accident pana la venirea ambulantei !!!

www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
smurd
Accidentele la locul de munca sunt de multe ori inevitabile, insa atunci cand avem de a face cu astfel de situatii, cel mai important este sa stim cum sa reactionam si sa intervenim rapid. Sau dimpotriva, sa nu intervenim pana la sosirea medicilor, atunci cand starea victimelor este grava.
Stim noi insa sa actionam corect in urma accidentelor soldate cu victime aflate in stare de soc?
Starea de soc difera de la o persoana la alta si se poate exprima prin pierderea cunostintei sau chiar prin lesin si poate aparea in urmatoarele situatii:
– sangerare externa severa sau sangerare interna;
– arsuri asociate cu pierderi de plasma sanguina;
– raniri grave, striviri cu zdrobiri de tesuturi care pot duce si la pierderi de sange si plasma;
– crize cardiace, cand inima nu mai poate pompa suficient sange in aparatul circulator;
– crize respiratorii, precum obturarea cailor respiratorii, ranirile toracelui sau paralizia muschilor intercostali, care impiedica victima sa inspire suficient aer pentru a furniza sange oxigenat catre organele vitale;
– ranirea coloanei vertebrale sau a traseelor nervoase care afecteaza controlul dimensiunii vaselor sanguine;
– reactii alergice severe produse prin antepaturi de insecte, muscatura de animal, alimente sau medicamente specifice;
– diverse infectii acest tip de soc este intalnit de obicei dupa o perioada de boala si tine rar de domeniul primului ajutor.
– Asistenta medicala trebuie acordata fara intarziere.
– Pana la obtinerea asistentei medicale autorizate, trebuie sa acordati imediat primul ajutor, incercand sa preveniti instalarea si evolutia socului
– Pozitia ideala este pe spate, cu capul mai jos si membrele inferioare ridicate cu 15 cm pana la 30 cm, pentru a creste debitul sangelui spre creier.
– Ranile victimei sau conditia sa fizica pot sa nu permita plasarea ei in aceasta pozitie. Astfel, ridicarea picioarelor victimei cu fracturi pelviene poate produce dureri si poate agrava traumatismul. Aceasta persoana trebuie mentinuta intinsa pe spate, preferabil pe o brancarda. Daca victima este imobilizata, manerele brancardei pot fi ridicate, pentru a realiza o inclinare a corpului in directia capului.
– Victimle care au suferit raniri la torace, care au o boala pulmonara sau care au suferit un atac de cord, respira mai usor daca sunt asezate semiculcat, in „capul oaselor”.
– Tratati corect cauzele evidente de soc precum sangerarea, fracturile si arsurile.
– Linistiti si incurajati victima.
– Controlati respiratia si circulatia (pulsul si tensiunea arteriala).
– Miscati victima cu grija pentru a nu-i provoca dureri.
– Dezgoliti victima in jurul cefei, pieptului, taliei.
– Preveniti pierderea caldurii corpului victimei, punand paturi sub si deasupra victimei, dar:
– Nu supraicalziti persoana aflata in stare de soc si nu folositi sticle cu apa fierbinte, patura electrica etc., decat la recomandsarea medicului.
– Nu dati nimic pe gura unei persoane aflate in stare de inconstienta sau soc sever. Umeziti-i buzele daca victima se plange de sete.
– Pozitionati victima aflata in stare de soc, astfel incat sa i se asigure confort maxim si sa se previna agravarea socului.

Atentie : Daca nu conoasteti foarte bine procedurile de acordare a primului ajutor, nu interventii, deoarece puteti agrava starea de sanatatea a accidentatului, asteptati personalul calificat, adica paramaedicii respectiv medicii de pe ambulanta 112 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *