Nou !!!! Inregistrarea marcii la OSIM ptr Romania !

www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Dobândirea drepturilor la nivel naţional asupra unei denumiri, unui slogan sau desen presupune înregistrarea acestora la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), situaţie în care solicitantul trebuie să urmeze anumiţi paşi şi să achite taxele aferente stabilite de legislaţia în vigoare. În ceea ce priveşte procedura înregistrării unei mărci la nivel european, aceasta este asemănătoare celei de la nivel naţional, doar că înregistrarea nu se face pe teritoriul ţării noastre şi necesită costuri ceva mai mari
Potrivit Legii nr. 84/1998 privind înregistrarea mărcilor şi indicaţiilor geografice, marca reprezintă acel semn de reprezentare grafică ce are rolul de a deosebi produsele sau serviciile unei persoane fizice sau juridice de cele aparţinând altor persoane.

Astfel, există numeroase semne distinctive ce pot deveni mărci, ca de exemplu: cuvinte (inclusiv nume de persoane), desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale şi în special forma produsului sau ambalajului său, combinaţii de culori, precum şi orice combinaţie a acestor semne.

Actul normativ citat stabileşte că, în funcţie de modul de reprezentare grafică, marca poate fi:

verbală – o denumire, un slogan, scrise cu caractere standard;
figurativă – un element grafic (desen) care nu conţine litere sau cifre;
combinată – o denumire scrisă cu o grafică deosebită şi/sau in culori sau o denumire însoţită de un element grafic (desen);
tridimensională – marca constituită din forma produsului sau a ambalajului sau orice alt semn specific tridimensional care permite identificarea unui produs sau serviciu.
Odată obţinută, marca are o valabilitate de zece ani şi poate fi reînnoită pentru perioade succesive de zece ani, asigurând, practic, protecţia unor cuvinte, simboluri ori desene prin care anumite produse sau servicii să poată fi individualizate.

Atenţie! Mărcile înregistrate la OSIM sunt protejate numai pe teritoriul României. Pentru a beneficia de protecţie pe întreg teritoriul Uniunii Europene, marca trebuie înregistrată la nivel european.marca inregistrata
Normele în vigoare stabilesc că înregistrarea unei mărci poate fi cerută individual sau în comun de orice persoană, direct sau printr-un mandatar. Totuşi, reprezentarea prin împuternicit devine obligatorie în cazul solicitantului ce nu are domiciliul sau sediul pe teritoriul României.

Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul OSIM, înregistrarea ca marcă a unei denumiri (sau slogan), însoţită sau nu de un desen (element figurativ) presupune parcurgerea unor paşi. În primul rând, solicitantul sau delegatul acestuia trebuie să completeze un formular tip, respectiv cererea pentru înregistrarea unei Mărci pe cale naţională, care va cuprinde următoarele elemente:

solicitarea explicită a înregistrării mărcii;
datele de identificare a solicitantului şi, după caz, a mandatarului;
o reprezentare grafică, suficient de clară, a mărcii a cărei înregistrare este cerută;
lista produselor şi/sau serviciilor pentru care se solicită înregistrarea mărcii;
dovada achitării taxei de depunere şi de publicare a cererii de înregistrare a mărcii.
Documentul, care poate fi descărcat de aici, trebuie completat obligatoriu în format electronic, iar completare se poate face prin două modalităţi, după cum urmează:

online, accesând pagina de internet a instituţiei şi selectând linkul „Depunere electronică cerere înregistrare marcă naţională” – disponibil aici.
În această situaţie, înainte de a începe completarea formularului, trebuie să achitaţi taxele de depunere a cererii, în cuantum de 44 de lei, şi cele de publicare a acesteia, în cuantum de 132 de lei pentru mărcile alb-negru şi 441 lei pentru mărcile color.
Odată ce aţi optat pentru această variantă, aveţi obligaţia de a depune documentul, în două exemplare, direct la registratura OSIM din Bucureşti, sector 3, str. Ion Ghica nr. 5. Totodată, cererea poate fi transmisă şi prin poştă, cu confirmare de primire, dar şi prin fax sau pe e-mail, cu condiţia ca în termen de 30 de zile să fie transmis la sediul OSIM şi formularul original, însoţit de o adresă în care să se precizeze că a fost depus mai întâi prin fax sau e-mail şi să se menţioneze numărul care a fost primit de la departamentul competent al OSIM.

Dacă cererea este depusă direct la sediul OSIM, taxele de depunere şi, respectiv, publicare, prezentate anterior, se plătesc direct la casieria instituţiei. În schimb, dacă alegeţi varianta expedierii documentului prin poştă, trebuie să ataşaţi o copie a ordinului de plată din care să reiasă achitarea taxelor menţionate.

Atenţie! Reprezentanţii instituţiei atrag atenţia că neplata taxelor odată cu depunerea cererii duce la neacordarea datei de depozit.

Potrivit Legii nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, odată primită cererea de înregistrare, specialiştii OSIM au la dispoziţie o lună pentru a verifica dacă documentul îndeplineşte condiţiile, respectiv dacă este redactat în limba română (condiţie obligatorie) şi conţine elemente prezentate anterior. În caz afirmativ, instituţia atribuie dată de depozit cererii, iar în caz contrar OSIM va notifica solicitantul despre lipsurile cererii, acordându-i un termen de trei luni pentru depunerea completărilor.

Notă: După acordarea datei de depozit cererile se publică în format electronic, în maximum şapte zile. Data publicării reprezintă data de la care timp de două luni pot fi depuse observaţii şi opoziţii.

În altă ordine de idei, în cel mult trei luni de la depunerea cererii de înregistrare de marcă, solicitantul are obligaţia să achite taxa pentru examinarea în fond, valoarea acesteia fiind stabilită în funcţie de felul în care arată marca şi de numărul de clase pentru care se solicită înregistrarea.

Clasele menţionate se referă la obiectul de activitate pentru care se solicită protecţia prin marcă şi se găsesc în Clasificarea Internaţională a Mărcilor de la Nice. Dacă nu este sigur de de încadrarea claselor, solicitantul poate trece la rubrica corespunzătoare din formular descrierea activităţilor sale, urmând ca, în schimbul unei taxe de 132 de lei, specialiştii departamentului de Examinare Mărci din cadrul OSIM să decidă clasificarea.

În conformitate cu normele în vigoare, instituţia percepe următoarele taxe de examinare pentru o clasă:

pentru mărcile individuale, adică mărcile a căror solicitanţi sunt persoane juridice şi/sau fizice:
marca verbală: 485 lei;
marca combinată/figurativă/tridimensională alb/negru: 617 lei;
marca combinată/figurativă/tridimensională cu culori revendicate: 970 lei.
pentru mărcile colective (destinate a servi la deosebirea produselor sau a serviciilor membrilor unei asociaţii de produsele sau serviciile aparţinând altor persoane) şi mărcile de certificare (a căror solicitanţi sunt persoane juridice legal abilitate să exercite exclusiv controlul produselor şi serviciilor în ceea ce priveşte calitatea, materialul, modul de fabricaţie):
marca verbală: 1720 lei;
marca combinată /figurativă/tridimensională alb/negru: 1985 lei;
marca combinată/figurativă/tridimensională cu culori revendicate: 2427 lei.
Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul propriu, OSIM examinează în fond o cerere de înregistrare marcă în şase luni de la publicarea acesteia, cu condiţia achitării taxelor corespunzătoare şi decide admiterea sau respingerea înregistrării mărcii respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *