Ce se intampla cu salariata gravida care este in perioada de proba !

www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Asa cum bine stim, salariatele insarcinate, cele aflate in perioada de CCC (concediu de crestere copil), precum si cele proaspat revenite din CCC beneficiaza de un nivel sporit de protectie in mediul profesional.

Si acest lucru este complet natural, legitim si logic. Nu il contesta nimeni, nici managerii de linie, nici managerii de resurse umane si nici angajatorii.

Esential este sa cunoastem legislatia muncii prin intermediul Codului Muncii si prin intermediul tuturor actelor normative ce armonizeaza acest text esential pentru ca raporturile de munca sa se desfasoare legal.

Definitii importante:

salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare

salariata care a nascut recent este femeia care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie si solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege, anexand un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut

salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens
Avem, pe de o parte, o prevedere importanta in Codul Muncii:

Codul Muncii Art. 31, alin. (3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Avem, pe de alta parte, mai multe prevederi importante in acte normative:

Codul Muncii Art. 27, alin. (4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.

OUG 96 din 2003 Art. 8. Angajatorul are obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu va anunta alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca, cand starea de graviditate nu este vizibila.

OUG 96 din 2003 Art. 21. (1) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c) -e) , din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla in concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu dizabilitati, in varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu dizabilitati cu afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a dizolvarii sau falimentului angajatorului, in conditiile legii.

OUG 96 din 2003 Art. 22. (1) Salariatele prevazute la art. 21 alin. (1) , ale caror raporturi de munca sau raporturi de serviciu au incetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor, au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii.
(2) Actiunea in justitie a salariatei prevazute la alin. (1) este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar.

OUG 96 din 2003 Art. 23. In cazul in care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.

OUG 96 din 2003 Art. 24. (1) Angajatorul care a incetat raportul de munca sau de serviciu cu o salariata prevazuta la art. 21 are obligatia ca, in termen de 7 zile de la data comunicarii acestei decizii in scris catre salariata, sa transmita o copie a acestui document sindicatului sau reprezentantilor salariatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca ori, dupa caz, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
(2) Copia deciziei se insoteste de copiile documentelor justificative pentru masura luata.

Daca punem cap la cap toate aceste prevederi, reiese faptul ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. Insa este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei care a notificat ca este insarcinata, din motive care au legatura directa cu starea sa.

Incalcarea dispozitiilor prevazute la art. 21 alin. (1) si (2) se sanctioneaza cu amenda de la 5. 000 lei la 10. 000 lei.
Angajatorul care actioneaza injust, altfel decat prevede legislatia muncii, este amendat si va fi obligat sa repuna in functie salariata al carei contract a fost incetat in mod abuziv. Mai departe, efectele negative se vor simti la nivelul intregii organizatii, acolo unde o astfel de situatie a aparut. Imaginati-va modul in care se deterioreaza cultura organizationala (acolo unde exista o cultura organizationala conturata si ingrijita), felul in care restul angajatilor vor percepe stilul de management ( abuziv, nu doar defectuos), modul in care isi vor regandi viitorul in cadrul organizatiei.

O mare parte dintre salariati vor deveni parinti. Mai devreme sau mai tarziu, numerosi angajati vor lua aceasta decizie iar managementul nu are nicio alta solutie viabila decat sa accepte acest lucru ca fiind natural, parte din modul in care functioneaza lucrurile dintotdeauna. Si nu trebuie sa consideram salariatii care au si calitatea de parinti sau de viitori parinti ca fiind mai putin valorosi pentru viitorul companiei. Dimpotriva. Ei aduc stabilitate, siguranta in luarea deciziilor, mai mult pragmatism si in acelasi timp si mai multa calitate in indeplinirea sarcinilor.

Angajatorii nu trebuie sa uite faptul ca interventiile abuzive nu vor fi niciodata parte dintr-un sistem de management eficient, modern, menit sa atraga profesionisti valorosi, menit sa ii formeze pentru performanta pe termen lung.
medicina muncii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *