Speta:Invoirea nu este reglementata legal, dar este folosita zilnic!

Mii de firme din Romania se confrunta zilnic cu o astfel de situatie: angajatul are o urgenta si foloseste invoirea. Prin acordul partilor, acesta poate folosi o parte din programul agreat de munca pentru a-si rezolva o problema.

Securitate si sanatate in munca 2020
Servicii profesionale SSM garantate ITM

Un angajator se poate intreba cum va reglementa corect in acte lipsa unui angajat pentru care a intervenit invoirea, insa aceasta nu este reglementata legal. Trebuie, insa, inclusa aceasta prevedere in contractul colectiv de munca (CCM) sau se poate opri plata pentru orele in care angajatul lipseste?

Trebuie sa retinem un lucru important: invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. Acest avantaj temporar se acorda pentru cateva ore sau pentru o zi si nici nu poate fi atribuit concediului de odihna. Asadar, nu se inregistreaza in ReviSal faptul ca respectivul angajat a primit o invoire si nici salariul nu poate fi redus. Nu exista invoire fara plata.

In situatia in care salariatul lipseste de la serviciu cu acordul angajatorului (acord manifestat prin aprobarea cererii de invoire a salariatului in cauza de catre angajator), acesta va fi pontat si pentru orele respective, beneficiind in mod corespunzator de salariu.

Prin urmare, in baza principiului libertatii contractuale, se intalneste invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.

Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.

Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru.

Invoirea nefiind reglementata legal nu exista obligatia de a o inregistra in CCM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *