Angajații din sectorul privat se simt epuizați, depresivi și singuri

70% dintre angajații români, participanți la studiul “Sănătatea mintală și emoțională în context profesional”, realizat de Mind Education, se declară epuizați sau sunt în prag de epuizare, în timp ce aproape 60% resimt stări accentuate de depresie sau sunt expuși acestui risc. Mai mult decât atât, peste 60% se confruntă cu stări de anxietate, iar 1 din 3 respondenți se simte singur.

Provocările emoționale și mintale sunt mai frecvente în rândul persoanelor sub 40 de ani, care trăiesc sentimente de singurătate și stări de anxietate mai intense față de celelalte categorii de vârstă. În ceea ce privește industriile investigate, angajații din domeniul financiar au cea mai precară sănătate mintală.

Pandemia cauzată de noul coronavirus a provocat, în ultimii doi ani, o creștere alarmantă a dezechilibrelor mintale și emoționale în rândul angajaților români. Oamenii s-au confruntat mai des ca niciodată cu frici, îngrijorări și gânduri legate de un viitor profesional și personal incert, ceea ce a accentuat sentimentele de singurătate și izolarea.

Conform studiului “Sănătatea mintală și emoțională în context profesional”, realizat de compania de consultanță în psihologie, Mind Education, pe un eșantion de peste 1200 de participanți, sentimentele de singurătate, stresul, precum și pierderea speranței și încrederii într-un viitor personal și profesional mai bun sunt principalii factori care fragilizează sănătatea mintală a angajaților români.

Așa se face că 70% dintre ei se declară epuizați sau în prag de epuizare, aproape 60% trăiesc stări accentuate de depresie sau sunt expuși acestui risc, iar peste 60% se confruntă cu anxietatea în mod curent. Deși sentimentul de singurătate este una dintre principalele provocări ale angajaților români (“1 din 3 se simte singur”), persoanele sub 40 de ani sunt mai afectate decât celelalte categorii de vârstă.

“Principalele surse de stres și îngrijorări care au contribuit la această criză a sănătății mintale și emoționale au fost schimbările din ultimii ani. Era de așteptat ca epuizarea, depresia și anxietatea să nu ne ocolească nici pe noi, cifrele studiului nostru încadrându-se într-un tablou global deloc optimist. Epuizarea profesională se manifestă, de regulă, prin performanța scăzută la muncă, nu ne putem duce la bun sfârșit task-urile, ne certăm cu colegii, absentăm etc. Aceasta favorizează instalarea depresiei, pe care o ducem și acasă, contaminând relațiile cu cei apropiați.

Cum recunosc că am o sănătate emoțională și mintală fragilizată

  • Somn precar (insomnii, dificutăți de adormire sau trezire, somn insuficient, întrerupt)
  • Lipsa rutinelor de grijă de sine (mișcare, disciplină alimentară)
  • Pierderea vitalității și a dorinței sexuale
  • Disconfort fizic (dureri musculare, migrene etc.)
  • Stări de anxietate, îngrijorări dificil de gestionat
  • Stări de depresie
  • Reactivitate crescută în relațiile cu ceilalți, care degenerează în conflicte
  • Dificultăți de colaborare la muncă
  • Erori, superficialitate în rezolvarea sarcinilor și întârzieri in finalizarea lor
  • Dificultatea de a învăța lucruri noi și de a primi feedback

Cât privește realitatea din industriile investigate, cei mai vulnerabili par a fi angajații din domeniul financiar, care au răspuns că se confruntă cu stări de depresie, anxietate, pierderea speranței și încrederii într-un viitor personal și profesional mai bun și auîngrijorări financiare sau legate de muncă. La polul opus se află persoanele care lucrează în domeniul public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *