SSM-Notificarea utilizarii substantelor periculoase!

Recent, Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de ministru (OM) privind aprobarea procedurii de notificare a activitatilor care prezinta pericole de producere a accidentelor majore in care sunt implicate substante periculoase.

Obiectivul general al acestei proceduri il reprezinta asigurarea cadrului necesar de intocmire a notificarii unor activitati cu pericol potential de producere a unor accidente majore in care sunt implicate substante periculoase si ofera suport autoritatilor in ceea ce priveste aplicarea Legii nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major in care sunt implicate substante periculoase.
Legislatia privind gestionarea deseurilor cuprinde mai multe acte normative, dintre care amintim:
Pentru amplasamentele care au instalatii unde deseurile periculoase sunt descarcate pentru a permite pregatirea lor in vederea efectuarii unui transport ulterior in scopul recuperarii, tratarii sau eliminarii finale in alta parte, sau stocheaza deseurile periculoase inainte de valorificare sau tratare pentru o perioada mai mica de 3 ani, ori stocheaza deseurile periculoase inainte de eliminare, pentru o perioada mai mica de un an, precum si pentru amplasamentele care pe langa substante periculoase contin si deseuri periculoase, cantitatile de deseuri periculoase prezente sau posibil a fi prezente se iau in considerare in calculul de incadrare si se trateaza in conformitate cu precizarile din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major in care sunt implicate substante periculoase.
In Anexa nr. 1 la procedura de notificare a activitatilor care prezinta pericole de producere a accidentelor majore in care sunt implicate substante periculoase sunt definiti termenii utilizati, iar Anexa nr. 2 contine procedura de Notificare, incluzand:
Principalele tipuri de industrie care se supun prevederilor Legii nr. 59/2016, cu completarile ulterioare
Inventarul si clasificarea substantelor periculoase
Inventarul si clasificarea deseurilor.
In Anexa nr. 3 sunt prezentate Modul de realizare al calculului de incadrare, precum si:
Regula sumei pentru stabilirea incadrarii unui amplasament sub prevederile Legii nr. 59/2016
Exemplu de calcul de incadrare
Exemplu de calcul pentru clasificare deseuri
Detalii privind caracterizarea deseului
Fraze de pericol relevante pentru categoriile de substante periculoase
Fraze de pericol si cantitati relevante pentru incadrarea deseurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *