Munca la ‘gri’ va fi sanctionata ca si ‘munca la negru’ !! Proiect !

Munca peste program la contractele cu timp parțial va fi sancționată cu amenzi de până la 10.000 de lei.
Pentru fiecare angajat cu timp parțial care lucrează peste norma din contractul individual de muncă (CIM), angajatorii vor putea primi o amendă ce va ajunge până la 10.000 de lei, potrivit unui proiect de act pus în dezbatere. Inițiatorii proiectului au propus ca munca făcută în astfel de condiții să fie considerată muncă nedeclarată și sancționată întocmai ca „munca la negru”. În plus, angajatorii vor fi obligați să țină o evidență mult mai amănunțită a orelor de lucru.
Angajatorii ai căror salariați cu timp parțial lucrează peste program vor fi aspru sancționați de către inspectorii muncii, potrivit unui proiect de lege care va aduce mai multe modificări importante legislației muncii. În acest fel, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, ca inițiator al proiectului, urmărește să sancționeze fenomenul „muncii la gri” și să reducă amploarea acestuia în România.
Proiectul de lege pentru modificare și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii se află momentan în dezbatere publică, urmând să fie supus votului Executivului. Apoi, proiectul va intra în dezbatere în fiecare din Camerele Parlamentului și va fi votat, urmând să intre în vigoare numai dacă obține votul Camerei decizionale, aprobarea prin decret prezidențial și după ce e publicat în Monitorul Oficial.
Proiectul va completa Codul muncii cu o ideea de „muncă nedeclarată”, iar una dintre formele muncii nedeclarate va fi și munca făcută peste normă la contractele cu timp parțial: „În sensul prezentei legi, munca nedeclarată reprezintă: (…) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial”, scrie în documentul în dezbatere.
În continuare, proiectul prevede că „primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial [se va sancționa] cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată”. Vorbim practic de o sancțiune contravențională specială pentru „munca la gri”, respectiv amenda de la 5.000 la 10.000 de lei. Așa cum vă spuneam și aici, inspectorii care găsesc astfel de situații aplică uneori amenzi pentru efectuarea de muncă suplimentară (nepermisă la contractele cu timp parțial decât în situații absolut excepționale). Or, amenda pentru munca suplimentară la contractele cu timp parțial este stabilită de Cod între 1.500 și 3.000 de lei, adică un nivel destul de mic.
Iar instanțele puse în situația de a stabili dacă salariații care muncesc peste program au dreptul la plata acelor ore au considerat fie că e vorba de muncă în afara contractului, deci nu acordau nimic salariatului, fie că e muncă suplimentară, caz în care nu mereu acordau compensații. Acum, situația ar fi tranșată pentru că munca la gri ar fi definită ca muncă nedeclarată. Teoretic, ar fi în aceeași categorie cu munca fără contract de muncă sau cu cea efectuată pe perioada cât CIM-ul este suspendat, nemaiexistând dubii cu privire la încadrarea ei la muncă suplimentară (nepermisă) sau la muncă făcută fără contract, adică „la negru”.
Evidențe detaliate ale orelor de muncă
O altă modificare pe care o propun cei de la Ministerul Muncii este aceea de a ține o evidență mult mai detaliată a orelor de muncă pe care le prestează fiecare angajat. Dacă acum obligația este doar de a ține o evidență (fără alte condiții), proiectul prevede ca angajatorii să întocmească evidențe zilnice ale orelor de muncă, unde să scrie exact care a fost ora de începere și care cea de sfârșit a muncii.
Amenda stabilită de Codul muncii pentru lipsa acestei evidențe (și care nu e propusă pentru schimbare) este cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei.
„Lipsa unor prevederi clare referitoare la modalitatea de întocmire, completare, modificare, păstrare şi prezentare a documentelor privind evidenţa timpului lucrat, precum şi lipsa unui mecanism legal coercitiv care să oblige angajatorul la întocmirea prin evidenţierea reală şi corectă a orelor lucrate în cuprinsul acestor documente, conduce în mod inevitabil la posibilitatea de a încălca obligaţiile legale, fără ca Inspecţia Muncii să poată avea un rol activ şi să poată dispune măsuri cu caracter obligatoriu care să restabilească starea de legalitate. Considerăm că este necesară o astfel de evidenţă pentru a exista posibilitatea verificării orelor de muncă prestate real de către salariaţi, având în vedere că în multe situaţii evidenţa timpului de muncă prezentată de către angajator, de obicei ulterior verificării efectuate la locul de muncă, nu corespunde cu situația de fapt”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.
Totuși, proiectul ar aduce și o modificare în beneficiul angajatorului, în sensul că va putea plăti doar jumătate din valoarea unei amenzi, dacă o achită în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii/ comunicării procesului-verbal de către inspectori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *