Controalele pe care le vor desfășura la firme, în anul 2017, specialiștii inspectoratelor teritoriale pentru situații de urgență (ISU) se vor axa, în esență, pe centre comerciale, cluburi, unități de turism și de cultură. În același timp, inspectorii vor face și controale specifice in anumite perioade din an.
Specialiștii ISU, entități aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), au ca obiective principale apărarea împotriva incendiilor și intervențiile pentru limitarea și stingerea incendiilor, conform Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
Din acest motiv, inspectorii ISU se ocupă și de controale la firme, pentru a vedea în ce măsură sunt respectate regulile de protecție la incendiu, dar și pentru a verifica dacă entitățile în cauză dețin autorizațiile necesare pentru a desfășura activitate în condiții de siguranță.
Astfel, potrivit unor informații puse la dispoziție de IGSU la solicitarea redacției noastre, specialiștii ISU vor viza, în cadrul verificărilor pe care le vor face în 2017, centre comerciale, cluburi, discoteci, unități de cultură și chiar grădinițe sau spitale. Concret, autoritățile vor face vizite, în mod special, în următoarele locuri:
obiective ce funcționează fără a avea autorizații de securitate la incendiu;
obiective la care au fost găsite anterior deficiențe grave referitoare la apărarea împotriva incendiilor și protecția civilă;
cluburi, baruri, discoteci, unități de turism și agrement, unități de cultură, construcții de comerț (inclusiv piețele și centrele comerciale cu standuri), biserici, unități silvice, unități de învățământ (inclusiv creșele și grădinițele), unități sanitare cu paturi, unități în care sunt cazați și îngrijiți copiii instituționalizați, bătrânii și persoanele cu dizabilități, în măsura în care se află în clădiri făcute inițial cu alte destinații (cum ar fi cele cu destinația de locuință);
clădiri în care au loc evenimente pentru copii;
contrucții înalte, foarte înalte, cu săli aglomerate, din categoriile de importanță A și B, construcții de producție și depozitare, parcări subterane de tipul P2, P3 și P4, precum și parcări supraterane închise cu peste două niveluri;
foste platforme industriale în care au fost amenajate spații de divertisment, aerobic, balet, dans, discipline sportive sau alte activități sociale;
firmele ale căror activități implică folosirea de substanțe periculoase;
obiective hidrotehnice.Facem mențiunea că activitatea de control nu se va limita la obiectivele enumerate anterior, inspectorii de prevenire având posibilitatea să deruleze activități de control/verificare și la alte categorii de obiective, în raport cu specificitatea fiecărui județ sau zonă de competență și a concluziilor rezultate în urma analizării situației operative.
Ce domenii de activitate sunt vizate în funcție de perioada anului
În decursul unui an pot exista perioade specifice în care să fie necesară sporirea numărului de controale. În acest sens, reprezentanta IGSU ne-a explicat că, la nivel central, se pot stabili planuri de măsuri pentru intensificarea controalelor.
În ceea ce privește campaniile naționale de verificare dîn anul 2017, vă comunicăm faptul că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență stabilește, pentru unitățile subordonate, planuri de măsuri prin care se dispune intensificarea unor activități de control, informare preventivă sau a altor activități specifice, în funcție de evenimentele previzionate a se desfășura ori de specificitatea fiecărei perioade a anului.
Prin urmare, unitățile de turism și agrement la care este așteptat un aflux de persoane au șanse mari să fie vizate de controalele inspectorilor ISU. De exemplu, acest lucru este posibil în perioada decembrie-februarie (în stațiunile montane) sau în perioada iunie-august (în stațiunile de pe litoral).
De asemenea, verificări ample se mai pot face la firme și înainte de minivacanțele prilejuite de sărbătorile legale. În 2017, minivacanțe vor fi cu ocazia Zilei Muncii, a Paștelui, a Rusaliilor, a Zilei Naționale și a Crăciunului, însă ar putea să fie la fel și în perioadele cu Ziua Copilului și Adormirea Maicii Domnului. Mai exact, verificările din sezonul rece, din sezonul estival sau din minivacanțe se pot desfășura la hoteluri, restaurante, cluburi, baruri sau discoteci.
În perioadele în care sunt estimate creșteri ale vânzărilor de bunuri și servicii pot fi organizate, de asemenea, controale ale specialiștilor ISU la supermarketuri și hipermarketuri, de exemplu. Orientativ, este vorba de perioade precum Sfântul Valentin, Dragobete, 1-8 martie, Ziua Copilului sau Crăciunul.
Alte perioade în care inspectorii își pot intensifica vizitele sunt cele dinainte de vacanțele elevilor și studenților, cum ar fi cele de iarnă (perioada Crăciunului și a revelionului), primăvară (perioada Paștelui), vară, precum și cele intersemestriale. În aceste situații sunt vizate taberele de vară, printre altele.
Inspectorii ISU își mai pot face simțită prezența și la biserici, în perioadele de dinaintea sărbătorilor religioase (Paște, Rusalii, Crăciun etc.), dar și la secțiile de votare, înainte de orice fel de alegeri electorale.De asemenea, planurile de măsuri pot fi inițiate și ca urmare a unor dispoziții emise de către Ministerul Afacerilor Interne sau a constatării unor situații care au generat riscuri pentru utilizatorii unor construcții ori amplasamente. O asemenea situație poate fi considerată incendiul din clubul bucureștean Bamboo, în urma căruia au fost intensificate controalele în cluburi și discoteci.