ACCIDENT DE MUNCA SOLDAT CU DECESUL VICTIMEI

www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Evenimentul trebuia comunicat imediat de catre angajator la ITM, conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Cercetarea evenimentului produs se face de catre ITM. Nelucrand cu forme legale, probabil ca dupa cercetare se va declara accident din afara muncii, caz in care urmasii nu vor putea beneficia de despagubirile prevazute de Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Cercetarea penala a evenimentului produs se efectueaza de catre parchet si politie. In timpul cercetarii, urmasii victimei vor fi intrebati daca se constituie parte civila in dosar.
Urmasii pot deschide separat actiune in instanta civila impotriva celor gasiti responsabili cu producerea evenimentului.
Puteti face sesizari scrise la ITM, parchet si politie, cu nr. de inregistrare/ data, prin care sa solicitati sa vi se comunice stadiul cercetarii.
Perioada scursa de la producerea evenimentului si pana la zi este destul de scurta, iar cercetarea in caz de deces poate fi de durata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *