Referitor la plata CASS !

Din luna februarie, contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) a persoanelor care obţin exclusiv venituri din dividende nu va mai fi plafonată la cinci salarii medii pe economie, stabileşte un act normativ apărut recent în Monitorul Oficial. Astfel, o persoană care obţine venituri doar din dividende va datora contribuţia la sănătate pentru întregul venit realizat. Măsura este valabilă, în egală măsură, şi pentru cei ce obţin venituri doar din dobânzi.
De la 1 ianuarie 2017, baza de calcul a CASS este plafonată, în premieră, la cinci salarii medii brute. Totuşi, situaţia se va schimba de luna următoare, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2017, ce a apărut recent în Monitorul Oficial.
Concret, începând cu veniturile aferente lunii februarie, plafonul echivalent cu cinci salarii medii brute va fi eliminat atât pentru persoanele care obţin venituri din salarii (detalii aici), cât şi pentru cele ce obţin venituri din investiţii.
Potrivit Codului fiscal, în categoria veniturilor din investiţii sunt încadrate cinci categorii de venituri, după cum urmează:
veniturile din dividende;
veniturile din dobânzi;
câştigurile din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate;
câştigurile din transferul aurului financiar, definit potrivit legii;
veniturile din lichidarea unei persoane juridice.
Astfel, din februarie, o persoană care obţine venituri exclusiv din dividende ori dobânzi va plăti CASS pentru întregul venit realizat. Cu alte cuvinte, contribuţia la asigurările sociale de sănătate va fi datorată doar dacă aceasta nu se plăteşte pentru alte venituri obţinute (venituri din salarii, pensii, şomaj, PFA etc).
Prin urmare, contribuabilii ce realizează venituri din investiţii nu vor datora CASS pentru aceste venituri, atât timp realizează, concomitent, venituri din:
salarii;
pensii;
acitivităţi independente;
asocierea cu o persoană juridică;
activități agricole, silvicultură și piscicultură;
indemnizații de șomaj;
indemnizații pentru creșterea copilului;
ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001;
indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.
Vă reamintim că, în prezent, cotele de contribuții de asigurări sociale de sănătate sunt următoarele:
5,5% pentru contribuția individuală;
5,2% pentru contribuția datorată de angajator.
În ceea ce priveşte câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, acesta este fixat în 2016 la 2.681 de lei, valoare încă aplicabilă în prezent, în condiţiile în care câştigul salarial mediu pentru 2017 n-a fost stabilit până la acest moment.
Prin urmare, plafonul de cinci salarii medii brute, de 13.405 lei, va fi eliminat de luna viitoare, atât în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor, celor din investiții, precum şi celor din alte surse, acest din urmă aspect urmând a fi tratat de AvocatNet.ro într-un articol separat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *