SSM- Comitetul de securitate si sanatate in munca (CSSM)

Comitetul de securitate si sanatate in munca se constituie in societatile care au un numar de cel putin 50 de lucratori, inclusiv cu capital strain, care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei.
Acest fapt este reglementat de prevederile art. 57-64 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006 cu completarile si modificarile ulterioare.
Asadar, inspectorul de munca poate impune constituirea comitetului de securitate si sanatate in munca in societatile cu un numar mai mic de 50 de lucratori in functie de natura activitatii si de riscurile identificate.
Daca activitatea se desfasoara in societatii dispersate teritorial, se pot infiinta mai multe comitete de securitate si sanatate in munca.
Iata care sunt membrii care constituie comitetul de securitate si sanatate in munca:
a) angajator sau reprezentantul sau legal;
b) reprezentanti ai angajatorului cu atributii de securitate si sanatate in munca;
c) reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor;
d) medicul de medicina a muncii
Numarul reprezentantilor lucratorilor trebuie sa aiba paritate adica numarul reprezentantilor din partea angajatorului trebuie sa fie egal cu numarul reprezentantilor din partea angajatilor.
Lucratorul desemnat sau reprezentantul serviciului intern/extern de prevenire si protectie este secretarul comitetului de securitate si sanatate in munca.
ATENTIE: Reprezentantii lucratorilor in comitetul de securitate si sanatate in munca vor fi alesi prin vot secret pe o perioada de 2 ani. Daca unul sau mai multi reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor se retrag din comitetul de securitate si sanatate in munca, acestia vor fi inlocuiti imediat.
Metoda de selectare a a reprezentantilor lucratorilor va fi stabilita prin contractul colectiv de munca, regulamentul intern sau regulamentul de organizare si functionare.
De retinut faptul ca reprezentatii alesi din CSSM trebuie sa aiba cursuri de 40 h in domeniul ssm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *