Noutati in domeniul mediului-Regimul deseurilor a fost modificat !

www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Regimul deșeurilor a fost modificat recent, fiind prevăzute o serie de obligații pentru toți cei care produc și aruncă gunoiul în România. Printre noutățile introduse se află principiul “plăteşti pentru cât arunci”, care-i va obliga pe români să fie mai atenți la cantitatea de gunoi pe care o aruncă și la modul de sortare a acestuia.
Românii ar putea să plătească mai mult pentru gunoiul pe care îl aruncă și pentru că nu îl sortează după categorii. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 823 din 18 octombrie 2016, aduce o serie de modificări importante atât pentru cei care produc sau dețin, cât și pentru cei care colectează, transportă sau valorifică deșeuri în România.
Actul normativ amintit introduce conceptul de „plătești pentru cât arunci”, iar aplicarea acestui mecanism vizează în mod direct atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice care produc și aruncă gunoi. Potrivit actului, în vederea stimulării colectării separate a deșeurilor de la populație, autoritățile publice locale aplică acest instrument economic „acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic, economic si al protecției mediului”. Criteriile avute în vedere pentru aceasta sunt: cantitatea de deșeuri produsă, tipul de deșeuri, volumul recipientului în care se aruncă și frecvența de poluare. Printr-un comunicat de presă referitor la adoptarea acestei ordonanțe, Guvernul vine însă cu o precizare importantă: autoritățile locale vor aplica opțional principiul “plăteşti pentru cât arunci”.
În continuare, Guvernul a mai precizat că un ghid care să ajute autoritățile locale să pună în aplicare acest principiu va fi elaborat în curând: „Pentru implementarea acestui principiu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va elabora un Ghid de aplicare a prevederilor propuse, care va oferi autorităților publice locale posibilitatea de a alege cele mai potrivite și mai eficiente metode de aplicare la nivel local, în funcție de specificul și contextul tehnico-economic.”
Toate deșeurile trebuie colectate și transportate separat
Spre deosebire de vechile prevederi ale Legii nr. 211/2011, unde obligația de sortare se referea la deșeurile din hârtie, metal, plastic şi sticlă, noile modificări au în vedere toate deșeurile. Astfel, în vederea valorificării acestora, „deșeurile sunt colectate separat, în cazul în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, economic și al protecției mediului și nu se amestecă cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite”.
Obligația separării diferitelor tipuri de deșeuri se păstrează și pentru operatorii economici care se ocupă cu sortarea și transportarea lor. Practic, acestea nu vor putea fi amestecate în nicio situație, nici măcar în timpul transportului. Aceste obligații îi vizează, cu atât mai mult, și pe cei care produc, dețin, stochează sau transportă deșeuri periculoase. În privința acestora din urmă, Garda Națională de Mediu (GNM) are atribuții specifice, persoanele implicate având obligația de a se supune controalelor Gărzii.
Nerespectarea acestor obligații poate fi sancționată, potrivit legii, cu o amendă de la 1.000 la 2.000 de lei, pentru persoanele fizice, și de la 20.000 la 40.000 de lei, pentru persoanele juridice. În plus, cei care sesizează nereguli în materia colectării deșeurilor se pot adresa fie GNM, fie autorităților publice locale, pentru ca cei responsabili să fie sancționați.
Noi limite în care deșeurile din construcții vor trebui să fie reutilizate sau reciclate
Printre modificările aduse legii privind regimul deșeurilor se mai numără și introducerea unor clarificări în ceea ce îi privește pe cei cărora le vor fi emise autorizații de construcție și/sau desființări în viitor. Aceștia vor trebui să gestioneze deșeurile ce rezultă din activitatea de construcție/demolare astfel încât să ajungă, până la finalul anului 2020, să valorifice un procent de cel puțin 70% din totalul cantităților de deșeuri generate anual.
„Titularii pe numele cărora au fost emise autorizații de construcție și/sau desființări au obligația să gestioneze deșeurile din construcții și desființări astfel încât să atingă progresiv, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie şi demolări”, se arată în ordonanță.
De exemplu, deșeurile din construcții și demolări pot fi folosite fie în scopuri de refacere în zonele în care s-au efectuat excavări, fie în scopuri de amenajare a teritoriului și în cadrul căreia deșeurile înlocuiesc materiale care nu sunt deșeuri. Noutatea o reprezintă stabilirea unor cote graduale care vor trebui să fie respectate de cei care vor primi autorizații de construcție/desființări. Mai precis, anexa ordonanței cuprinde câteva informații precise referitoare la obligațiile anuale pe care le vor avea de respectat persoanele juridice:
minimum 30% din cantitatea de deşeuri provenite din activităţile de construcţii în anul 2017;
minimum 45% din cantitatea de deşeuri provenite din activităţile de construcţii în anul 2018;
minimum 55% din cantitatea de deşeuri provenite din activităţile de construcţii în anul 2019;
minimum 70% din cantitatea de deşeuri provenite din activităţile de construcţii în anul 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *