Ce spune legislatia in vigoare respectiv Codul muncii cu privire la orele suplimentare efectuate de angajati !

www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Multi dintre angajati efectuaza ore suplimentare la jobul pe care il au. Fie ca vor, fie ca sunt constransi de angajator, discutiile pot fi infinite pe aceasta tema. Intrebarea care apare, insa, de cele mai multe ori este: trebuie sa primeasca zile libere in contul acestor ore suplimentare sau banii aferenti?
In cele mai multe dintre cazuri, angajatul va prefera banii, evident. De obicei, angajatorul va prefera sa acorde zile libere Ce spune, insa, legea? Cum este corect si legal?
Situatia aceasta este prevazuta cat se poate de clar in artiolul 122 din Codul Muncii. Aceste precizeaza ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Dat fiind ca legislatia impune compensarea orelor suplimentare, rezulta ca aceasta nu se face la cererea salariatului. Asadar, salariatul nu are un drept de optiune intre compensarea orelor suplimentare si plata lor.
imagine birou
Atentie insa: in aceeasi masura nici angajatorul nu are un drept de optiune intre compensarea orelor suplimentare si plata lor. Trebuie sa observam faptul ca legiuitorul a stabilit ca solutie principala pentru compensarea orelor suplimentare acordarea de timp liber si abia ca solutie secundara, daca prima varianta nu este posibila in termen de 60 de zile, pentru compensarea in bani.
In concluzie, un angajator este obligat de lege sa compenseze orele suplimentare cu zile libere in urmatoarele 60 de zile. In cazul in care nu isi indeplineste aceasta obligatie, angajatorul risca amenzi de la 1500 lei la 3000 lei pentru fiecare de caz, astfel cum se prevede la art. 260 lit. I) din Codul muncii.
Doar ca solutie alternativa, si secundara, este precizata in legislatie compensarea in bani. Desi, cu siguranta, angajatul asta isi doreste de multe ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *