Cum se calculeaza contributia pentru accidente de munca si boli profesionale !

www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale este o altă contribuție socială obligatorie pe care angajatorii trebuie să o plătească pentru salariații lor.
Așa cum prevede Codul fiscal, contribuția pentru accidente de muncă și boli profesionale trebuie plătită de către angajatori pentru toate persoanele pe care le încadrează în muncă. În momentul de față, cota de contribuție este cuprinsă între 0,15% și 0,85% și este diferențiată în funcție de clasa de risc.
În ceea ce privește baza lunară de calcul a contribuției sociale, pentru angajatori aceasta este reprezentată de „suma câștigurilor brute realizate de angajații acestora, în țară și în alte state, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte”, dispune actul normativ. Aici se face referire, printre altele, la veniturile din salarii în bani și/sau în natură, sumele reprezentând participarea salariaților la profit sau plățile compensatorii suportate de angajator.
Achitarea contribuției pentru accidente de muncă și boli profesionale asigură salariaților o serie de bani și servicii, așa cum prevede Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale. Concret, salariații pot beneficia de reabilitare medicală, de recuperarea capacității de muncă, dar și de reabilitare și reconversie profesională (inclusiv o indemnizație lunară).
ssm 1De asemenea, persoanele asigurate pot să primească o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă (strict pentru accidentele de muncă și bolile profesionale), o indemnizație pentru schimbarea temporară a locului de muncă și o indemnizație pentru reducerea timpului de lucru. În fine, legea mai prevede că se pot acorda compensații pentru atingerea integrității, despăgubiri în caz de deces și unele rambursări de cheltuieli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *