Stiti care este legal norma saptamanala de munca a unui salariat !?

www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Incluzand si orele suplimentare durata maxima este de 48 de ore pe saptamana ce reprezinta durata legala a timpului de lucru a unui salariat la locul de munca.
Mare atentie la pontaj si la modul concret de stabilire a programului de lucru.
Asa cum bine stim, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare
Codul Muncii puncteaza si o exceptie importanta, de care vom tine cont: durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
imagine cu stress la birou cu site
Art. 112. (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Mare atentie la faptul ca tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *