Ce trebuie sa stim daca lucram in program de noapte !

www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
stress-work
In primul rand va amintim faptul ca munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
Munca de noapte trebuie sa fie compensata conform Codului Muncii.
Asa cum bine stim, salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Atentie la faptul ca textul se refera la durata normala a zilei de munca si nu la durata de munca saptamanala.
In situatia in care in contractul individual de munca se prevede ca salariatii presteaza activitate 9 ore/zi timp de 4 zile/saptamana, in aplicarea art. 126 din Codul muncii, salariatii vor presta activitate 8 ore/zi timp de 4 zile pe saptamana dar vor fi platiti pentru 9 ore/zi.
Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Codul muncii prevede faptul ca durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
Asa cum bine stim, angajatorul care utilizeaza in mod frecvent munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratului teritorial de munca.
Important de retinut este faptul ca tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte. De asemenea, femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *