ANGAJATORUL ISI INCETEAZA ACTIVITATEA. CE SE INTAMPLA CU ANGAJATII SAI AFLATI IN CONCEDIU DE CRESTERE COPIL (CCC)?!!

www.protectiamuncii-psi-iscir.ro

Portrait of a happy mature man and woman carrying kids on back
Portrait of a happy mature man and woman carrying kids on back

In conformitate cu legislatia in vigoare mentionam ca angajatorul isi poate inceta activitatea, atat definitiv, cat si temporar, chiar daca unul dintre salariati se afla in concediu pentru cresterea copilului. Conform art. 65 alin. (1) din Codul muncii, in aceasta situatie vorbim de incetarea existentei angajatorului, care presupune o cauza de concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului.
Face exceptie de la interdictia stabilita de art 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii de a concedia salariata aflata in CCC doar situatia in care concedierea intervine pentru motive precum reorganizarea judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii, conform alin. (2) al aceluiasi articol.
Situatia incetarii personalitatii juridice a unei societati comerciale nu este prevazuta ca exceptie de la regula potrivit careia salariatele aflate in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani nu pot fi concediate. Cu toate acestea, concedierea este fireasca dat fiind incetarea existentei angajatorului.
Asadar, salariatul aflat in concediu pentru cresterea copilului poate fi concediata in baza art. 65 alin. (1) din Codul muncii, insa, numai la finalul efecuarii tuturor operatiunilor de lichidare a societatii comerciale, anterior radierii acesteia.
Atentie! In cazul in care incetarea existentei societatii comerciale este determinata de absorbtia de o alta societate comerciala (fuziune prin absorbtie) drepturile si obligatiile sale ce rezulta din contractele colective si individuale de munca se transfera cesionarului (societatea absorbanta).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *