www.protectiamuncii-psi-iscir.ro
Accidentarea angajatilor pe traseul spre locul de munca reprezinta accident de munca, potrivit Legii nr. 319/ 2006.
Conform legislatiei in vigoare, accidentul de munca este definit astfel:
– accident survenit in timpul si pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers si care a antrenat vatamarea sau decesul,
– acccident survenit pe perioada pauzei reglementare de masa in locuri organizate de angajator, pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde ia masa si invers, si care a antrenat vatamarea sau decesul,
– accident care a antrenat vatamarea sau decesul, petrecut pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde isi incaseaza salariul si invers, daca acesta este organizat de angajator in afara unitatii.
Legea arata ca accidentul de munca presupune vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serveciu, care provoaca incapacitate temporara de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate sau deces.
Termenul de cel putin 3 zile calendaristice consecutive pentru a defini accidentul care produce incapacitate temporara de munca se demonstreaza prin certificat medical sau, dupa caz, prin alte documente, potrivit prevederilor legale.
Asa cum aminteam anterior, este considerat accident de munca si accidentul de traseu, daca deplasarea s-a facut in timpul si pe traseul normal de la domiciliul lucratorului la locul de munca organizat de angajator si invers, conform Art. 30 (1) din lege, in sensul prevederilor art. 5 lit. g).