Studiu Inspectia muncii

(In)securitate in munca: Un roman are sanse de trei ori mai mari sa moara la munca fata de un polonez.
Noi date furnizate de Institutul National de Statistica si publicate de Monitorul Social ne arata ca un angajat roman are sanse de trei ori mai mari sa moara la munca fata de un angajat polonez.

Romania a ocupat locul 1 la capitolul accidente mortale de munca in Uniunea Europeana in 2013, 2014 si 2015. In 2016 eram pe locul 2 la nivel comunitar. Desi numarul accidentelor de munca in urma carora s-a pierdut o viata a scazut in 2017 si 2018, ramanem fruntasi in UE la numarul de accidente de munca.
Conform Institutului National de Statistica, incepand cu anul 2015 numarul persoanelor care au suferit accidente de munca este intr-o crestere neintrerupta. Astfel, in anul 2017 s-a ajuns ca 4704 persoane sa se afle in aceasta situatie – mai multi decat in orice an din 2009 si pana acum.
Probabilitatea ca un angajat roman sa-si piarda viata in urma unui accident de munca este de 3 ori mai mare decat in Polonia si de 2 ori mai mare decat in Republica Ceha.
Conform INS, prin accident de munca „se intelege vatamarea violenta a organismului precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca:
a) incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile;
b) invaliditate;
c) deces.
La nivel european, comparatia se face in termen de “rata a incidentelor”, de exemplu numarul accidentelor soldate cu decese / suta de mii de angajati. Romania a fost la acest indicator pe un (sumbru) loc 1 in 2013, 2014 si 2015, aflandu-se pe locul 2 in 2016. Practic, in ciuda faptului ca in 2016 situatia din Romania a cunoscut o imbunatatire, probabilitatea ca un angajat roman sa-si piarda viata in urma unui accident de munca era de 2 ori si jumatate mai mare decat in restul Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *