Strategia nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru perioada 2018-2020

Guvernul Romaniei a hotarat aprobarea Strategiei nationale in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru perioada 2018-2020 prin adoptarea H.G. nr. 191/2018, publicata in M.Of. nr. 331 din 16 aprilie 2018.www.protectiamuncii-psi-iscir.ro

Chiar daca Romania nu a avut o strategie la nivel national pana la adoptarea acestui act normativ, fiecare dintre institutiile cu atributii in acest domeniu au urmarit realizarea obiectivelor strategice europene din domeniul SSM. Evaluarea ulterioara a strategiei comunitare a confirmat faptul ca implementarea acesteia a fost in general eficace si ca principalele sale obiective au fost atinse, contribuind astfel la imbunatatirea punerii in aplicare a legislatiei din domeniul SSM, precum si la clarificarea reglementarilor Uniunii Europene.
Cu toate acestea, implementarea legislatiei SSM continua sa creeze dificultati, in special pentru microintreprinderi, intreprinderile mici si mijlocii (IMM), care se confrunta cu diverse probleme in ceea ce priveste respectarea anumitor cerinte in materie de reglementare. S-a constatat, de asemenea, dezvoltarea insuficienta a unor instrumente de monitorizare si colectare a datelor statistice.
Cu atat mai mult, in prezent au loc cu rapiditate schimbari semnificative pe piata muncii, cum ar fi nivelul ridicat de somaj, imbatranirea fortei de munca, diversificarea formelor de angajare. Acestea maresc insecuritatea locurilor de munca si a veniturilor si cresc nivelul de stres al lucratorilor.
Evaluarea strategiei pentru perioada 2007-2012 a evidentiat necesitatea de a trata intr-un mod mai eficace impactul anumitor actiuni preventive asupra operatorilor economici mici si mijlocii, interactiunea SSM cu mediul si cu substantele chimice, precum si prevenirea efectiva a bolilor profesionale.
In pofida reducerii semnificative a accidentelor de munca si a imbunatatirii prevenirii, securitatea si sanatatea in munca in Uniunea Europeana necesita inca actiuni suplimentare, motivatiile fiind urmatoarele:
in fiecare an, aproximativ 4.000 de angajati isi pierd viata in accidente de munca, iar peste trei milioane de lucratori cad victime unor accidente grave la locul de munca, care implica o absenta de peste trei zile de la locul de munca;
24,2% dintre angajati considera ca le sunt amenintate securitatea si sanatatea din cauza muncii prestate, iar 25% declara ca activitatea lor profesionala are un efect negativ asupra sanatatii;
pe langa afectarea vietii lucratorilor, costurile directe si indirecte generate de concediile medicale sunt estimate la 3,2% din produsul intern brut al Uniunii Europene;
costurile aferente asigurarilor sociale care pot fi atribuite bolilor profesionale sau accidentelor de munca sunt, de asemenea, inacceptabil de ridicate.
Strategia nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru perioada 2018-2020 reprezinta o posibilitate de realizare a unui mediu de munca sigur si sanatos si instrumentul-cadru prin care se asigura corelarea cu directiile strategice ale Uniunii Europene privind securitatea si sanatatea la locul de munca.
Asigurarea locurilor de munca sigure si sanatoase, mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate a lucratorilor, precum si atingerea starii de bine la locul de munca reprezinta principala preocupare pe termen mediu si lung a structurilor cu atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca in vederea functionarii si dezvoltarii durabile din punct de vedere economic si social a Romaniei.
Strategia nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca 2018-2020 stabileste obiectivele generale si specifice la nivel national in domeniul SSM, pe termen scurt si mediu si este elaborata in concordanta cu necesitatile identificate in contextul dezvoltarii Romaniei, precum si cu obiectivele cadrului strategic comunitar.
Pe plan national, strategia si-a fixat urmatoarele scopuri:
prevenirea riscurilor si promovarea unor conditii mai sigure si mai sanatoase la locul de munca;
mentinerea unei bune stari de sanatate a lucratorilor;
prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale si promovarea sanatatii angajatilor pe parcursul intregii vieti profesionale.
Obiectivele generale ale Strategiei nationale in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru perioada 2018-2020 sunt urmatoarele:
o mai buna implementare a legislatiei de securitate si sanatate in munca, in special in microintreprinderi si in IMM-uri;
imbunatatirea securitatii si protectiei sanatatii lucratorilor, cu prioritate a celor din activitatile economice cu riscuri, din domeniile prioritare de actiune, cu accent pe prevenirea bolilor profesionale;
stimularea actiunilor comune cu partenerii sociali, prin constientizarea si implicarea acestora in gestionarea aspectelor de securitate si sanatate in munca si materializarea unui dialog social eficient;
gestionarea adecvata a problematicii lucratorilor varstnici in contextul fenomenului general de imbatranire a populatiei, respectiv a fortei de munca active.
Strategia nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru perioada 2018-2020 se adreseaza urmatorilor beneficiari:
angajatorul – definit ca persoana fizica sau juridica care se afla in raporturi de munca ori de serviciu cu lucratorul respectiv si care are responsabilitatea intreprinderii si/sau unitatii;
lucratorul – definit ca persoana angajata de catre un angajator, inclusiv studentii, elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, precum si ucenicii si alti participanti la procesul de munca, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice.
Ca noutate a strategiei, educatia va juca un rol important in dezvoltarea cunostintelor/competentelor in domeniul igienei, sanatatii si integritatii corporale, pentru cei integrati in sistemul de educatie/invatamant din Romania. Sistemul de invatamant, cu cele doua mari componente, respectiv educatia/formarea profesionala si cercetarea, are menirea de a contribui prin elementele cuprinse in ariile curriculare la informarea, constientizarea si formarea deprinderilor de securitate si sanatate in munca a lucratorilor sau a viitorilor lucratori, iar prin programele de cercetare contribuie la dezvoltarea politicilor si instrumentelor de prevenire a accidentelor si imbolnavirilor celor care desfasoara activitati lucrative.
Implementarea prezentei strategii se va face prin realizarea obiectivelor/actiunilor din Planul national de actiuni prevazut in anexa la Strategia nationala in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru perioada 2018-2020.
Evaluarea progresului privind implementarea actiunilor din cadrul Strategiei se va realiza prin:
evaluarea intermediara la jumatatea perioadei de implementare, urmata, daca este cazul, de masuri concrete de imbunatatire a rezultatelor, respectiv
evaluarea finala a rezultatelor – inceputul anului 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *