CAMPANIE DE CONTROL ITM 2018- CE CONTROLEAZA INSPECTORII ITM

Atat in domeniul securitatii si sanatatii in munca, al supravegherii pietei, cat si in cel al relatiilor de munca, planificarile controalelor inspectorilor de munca au la baza Programele Cadru de Actiuni anuale elaborate de Inspectia Muncii.

Risk sign

Pentru anul 2018, inspectoratele teritoriale de munca si-au elaborat propriile Programe de actiune care au la baza urmatoarele directii dispuse de Inspectia Muncii.
1. Campanie nationala privind respectarea prevederilor legale in ceea ce priveste instruirea si informarea lucratorilor in activitatile din domeniul constructiilor. Campania va cuprinde:
– informarea si constientizarea angajatorilor, lucratorilor si partenerilor sociali trimestrul I
etapa de control propriu-zis la angajatori trimestrele II-III
-verificarea realizarii masurilor dispuse si stabilite in procesele-verbale de control incheiate cu ocazia controalelor trimestrul IV
2. Campanie nationala privind verificarea modului de respectare a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Campania se va materializa prin controale pe parcursul trimestrelor I, II, III si IV.
3. Campanie privind verificarea indeplinirii conditiilor de catre angajatori referitoare la autorizarea functionarii din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca. Controalele se vor derula pe intervalul trim. I-IV.
4. Campanie nationala de supravegherea pietii produselor industriale din domeniul de competenta al Inspectiei Muncii conform Programului sectorial pentru anul 2018. Perioada de desfasurare: trim. I-IV.
5. Actiune privind verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale de securitate si sanatate in munca pentru mentinerea locurilor de munca sanatoase pentru toate varstele. Actiunea va consta in controale ce se vor desfasura pe perioada trim. I-IV.
6. Actiune de control privind verificarea modului in care operatorii de transport marfuri periculoase respecta cerintele legale in domeniu, actiune materializata prin controale programate in trimestrele II si IV. Controalele se vor efectua atat la sediul angajatorilor, cat si in trafic unde vor fi efectuate verificari specifice ale autovehiculelor respective.
7. Actiune privind verificarea modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca de catre societatile de prelucrare primara a lemnului, actiune care se va desfasura in trimestrele II, III si IV.
8. Actiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de munca in intreprinderile mijlocii care au un numar de 50-249 salariati. Se vor efectua vizite de inspectie la acesti angajatori in intervalul trim. I-IV.
9. Actiune de informare si constientizare a angajatorilor si a angajatilor, cu privire la beneficiile muncii declarate si dezavantajele muncii nedeclarate. Perioada de desfasurare: trim. I, II, III si IV.
10. Actiune de informare si constientizare a angajatorilor si a angajatilor, cu privire la aplicarea legislatiei nationale privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii transnationale. Perioada de desfasurare trim. I, II, III si IV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *