MANAGEMENTUL DESEURILOR – MODIFICARI 2018

Managementul deseurilor a suferit o serie de modificari legislative importante, toate acestea fiind aplicabile in 2018.
In primul rand, metodologia de calcul al contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume datorate la Fondul pentru mediu a fost modificata SUBSTANTIAL. Aceste modificari sunt aduse de Ordinul nr. 1503/2017 pentru modificarea si completarea metodologiei de calcul a taxelor si contributiilor la Fondul pentru mediu. Ordinul inlocuieste intreaga metodologie de calcul in domeniul managementului deseurilor.
Greutatea ambalajelor, anvelopelor, echipamentelor electrice si electronice, precum si a bateriilor si acumulatorilor se stabileste pe baza informatiilor cuprinse in urmatoarele documente: facturi si anexele la acestea, avize de insotire a marfii, documente de transport, documente vamale, fise tehnice ale produselor, documente de cantarire actualizate anual sau ori de cate ori se modifica greutatea acestora, inclusiv alte documente relevante.
In plus, Planul national de gestionare a deseurilor (PNGD) a fost aprobat prin HG nr. 942/2017. Planul creeaza cadrul necesar pentru dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor la nivel national. PNGD contine si Programul national de prevenire a generarii deseurilor.
La nivel de politica de gestionare a deseurilor, legea prevede ca planurile de gestionare a deseurilor, intocmite la nivel national si judetean potrivit prevederilor Legii nr. 211/2011, republicata, vor cuprinde un capitol distinct referitor la gestionarea deseurilor de ambalaje.
Cu privire la obligatia de plata stabilita de la 1 ianuarie 2018 referitoare la contributia aferenta neindeplinirii tintelor de colectare a DEEE, in cazul producatorilor care au transferat resposabilitatea, aceasta este prevazuta expres ca se aplica pentru cantitatile de EEE care nu sunt gestionate prin intermediului unei organizatii colective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *