De-acum, anumiți salariați part time trebuie să depună lunar declarații la angajatori

Serviciu extern de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca (protectia muncii), situatii de urgenta (psi) si ISCIR in Bucuresti si Ilfov !
servicii-profesionale-ssm
Angajatorii pot scăpa de plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru salariații cu normă parțială, dacă aceștia au mai multe contracte și câștigă lunar, în total, cel puțin echivalentul salariului minim brut. În acest sens, un act normativ recent al Finanțelor stabilește că salariații respectivi trebuie să depună lunar la angajatori declarații pe propria răspundere din care să reiasă câștigul total lunar brut.
Procedura efectivă pentru aplicarea scutirii de plata majorată a CAS și CASS pentru salariații cu normă parțială, valabilă începând cu veniturile lunii august 2017, este inclusă în Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 2.343/2017. Documentul a apărut marți în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare odată cu publicarea sa.
Pentru ca angajatorii să scape de plata majorată a CAS și CASS pentru salariații cu normă parțială, aceștia au nevoie lunar de la ei, dacă lucrează și la alte firme, de declarații pe propria răspundere din care să reiasă un câștig total lunar brut cel puțin egal cu salariul minim brut. De notat că formularea folosită de autoritățile fiscale include implicit și salariații cu plata în acord.
„În scopul aplicării prevederilor (…), salariații (…) au obligația să depună la fiecare angajator sau persoane asimilate acestuia o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că veniturile lunare brute cumulate, realizate din salarii și asimilate salariilor în baza mai multor contracte individuale de muncă, sunt cel puțin egale cu salariul minim brut pe țară garantat în plată”, scrie în ordinul de ministru.
Cu alte cuvinte, salariații cu mai multe contracte de muncă vor trebui să depună declarația la fiecare angajator la care câștigă lunar sub 1.450 de lei (nivelul actual al salariului minim brut), după cum este explicat în actul normativ: „Prin excepție (…), în cazul în care la unul dintre angajatori salariații realizează un venit brut lunar, corespunzător numărului de zile lucrate în lună, cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară garantat în plată, aceștia nu au obligația depunerii declarației pe propria răspundere la angajatorul respectiv”.
Practic, salariații part time sau cu plata în acord trebuie să depună aceste declarații pe propria răspundere în toată perioada în care obțin lunar, în total, cel puțin echivalentul salariului minim brut. Declarațiile pe propria răspundere trebuie depuse lunar până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care acestea sunt necesare. De exemplu, pentru veniturile aferente lunii august 2017 trebuie depuse declarațiile în septembrie 2017.

Totuși, deoarece ordinul de ministru a apărut abia marți în Monitorul Oficial, obligația de a depune declarații pentru luna august 2017 poate fi îndeplinită până pe 10 septembrie 2017 (duminica asta). Așadar, data de 5, ca termen-limită, se va aplica efectiv începând cu declarațiile depuse în octombrie 2017 pentru septembrie 2017.
Dacă salariații part time sau cu plata în acord nu depun aceste declarații, angajatorii sunt obligați să achite CAS și CASS la nivelul salariului minim brut. „În cazul în care salariații nu depun declarația pe propria răspundere, fiecare angajator sau persoană asimilată angajatorului stabilește baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ, dacă venitul brut realizat se situează sub nivelul salariului lunar minim brut”, este explicat în ordinul MFP.
Ca să vadă dacă obține lunar, în total, cel puțin echivalentul salariului minim brut, fiecare angajat adună veniturile brute lunare și suma rezultată o compară cu nivelul salariului minim brut în vigoare în luna pentru care sunt datorate contribuțiile la pensii și sănătate.
Așadar, declarațiile pe propria răspundere depuse lunar de salariații part time și cei cu plata în acord reprezintă documente justificative pe care angajatorii le folosesc pentru a scăpa, acolo unde este cazul, de plata majorată a CAS și CASS. Declarațiile trebuie înregistrate și păstrate de fiecare angajator în parte.
Introducerea obligației de a achita CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pentru angajații part time sau cu plata în acord a fost stabilită de Executiv prin Ordonanța Guvenului nr. 4/2017. Obligația este valabilă începând cu veniturile salariale obținute în luna august 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *