CARDUL EUROPEAN DE SANATATE. CE TREBUIE SA STII DESPRE DOCUMENTUL PORTABIL S1 SI CE ANGAJATI TREBUIE SA BENEFICIEZE DE ACEST CARD

Conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii art. 320 – 329 din , cu modificarile si completarile ulterioare, si celelalte acte normative emise in aplicare, cardul european de asigurari sociale de sanatate este documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene.

Cine plateste indemnizatia de detasare? Ce prevede legea nr. 16/2017
Va reamintim ca, potrivit art. 46 alin. (4) din Codul muncii salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Salariatii detasati sau delegati au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, in conformitate cu prevederile art. 44 alin. (2) si 46 alin. (4) din Codul muncii.
Este demn de mentionat ca documentul portabil S1 se elibereaza de catre institutia competenta de la locul de munca pentru a permite salariatului si membrilor familiei sale care isi au resedinta impreuna cu acesta pe teritoriul altui stat membru sa beneficieze de prestatiile in natura de asigurare de boala sau maternitate, acordate in contul institutiei competente de institutia de la locul de resedinta, in conformitate cu prevederile legislatiei pe care aceasta din urma o aplica.

DE RETINUT :
Cele doua documente nu sunt obligatorii in sensul ca salariatul primeste ingirjiri medicale si in lipsa acestora. Insa, in lipsa acestor documente salariatul are obligatia sa plateasca serviciile medicale de care beneficiaza in statul membru UE.
In situatia in care exista o asigurare medicala de sanatate, salariatul isi va deconta serviciile medicale de la asigurator in conditiile stabilite in contractual cu acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *