Daca angajatorul nu majoreaza salariul brut, angajatul va pierde atunci cand contributiile sociale vor fi platite de angajat, adica de la 1 ianuarie 2018.

Serviciu extern de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca (protectia muncii), situatii de urgenta (psi) si ISCIR in Bucuresti si Ilfov !
De la 1 ianuarie 2018, CAS si CASS trec la angajat, simultan cu cresterea salariului brut la toti angajatii si scaderea impozitului pe venit. Trecerea contributiilor sociale la angajat ridica problema modului în care vor fi determinaţi angajatorii să majoreze salariile brute pentru a păstra neschimbat netul angajatilor.
sigla-pm-ev-riscuri-ref
Mutarea aduce o simplificare a siste­mu­lui, reduce numărul de contribuţii, nivelul con­tribuţiilor, e mai simplu pentru companii. Dacă mă­sura se implementează simultan cu creşte­rea salariului brut cu 22,75% şi scăderea impo­zitului pe venit la 10%, nu va pierde nimeni, sa­lariul net nu scade şi angajatorii rămân doar cu costul salariului brut.Practic, la un salariu net de 2.100 lei, brutul este 3.000 lei, iar adunând contribuţiile totale ale angajatorului cheltuiala totală a acestuia urcă la circa 3.700 lei. Astfel, pentru a da un salariu net de 2.100 lei, angajatorul plăteşte acum un plus de 75% din net.
De la 1 ianuarie 2018, CAS şi CASS trec la angajat, simultan cu creşterea salariului brut la toţi angajaţii şi scăderea impozitului pe venit la 10%. „Deci salariul net nu scade, iar costul angajatorului va fi tot pe acolo. Practic, de la anul costul angajatorului devine salariul brut.“
Dar, dacă în cazul companiilor de stat ma­jorarea salariilor brute sau menţinerea sala­riu­lui net la un nivel constant şi de la 1 ianuarie 2018 pot fi impuse prin legislaţie, lu­crurile nu sunt la fel de clare şi în cazul me­diului privat, iar propunerea guvernului nu precizează cum se va impune majorarea sala­ri­ilor brute la com­pa­niile private.
Dacă angajatorul nu modifică salariul brut, angajatul va pierde. Nu se menţionează în pro­gram cum se va face această creştere, dar se spu­ne că este pentru toţi angajatorii, nu doar pen­tru cei de la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *