Controalele la angajatori se pot intensifica mâine, când canicula va cuprinde aproape toată țara
Mâine se anunță caniculă în aproape toată țara, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), temperaturile urmând să ajungă chiar și la +40° Celsius. Astfel, șansele ca verificările inspectorilor de muncă la firme să se intensifice cresc considerabil, deoarece, în perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii sunt obligați să ia anumite măsuri de protecție pentru salariații proprii.În cursul zilei de astăzi este în vigoare un cod galben de caniculă, cu maxime ajungând frecvent până la +36° Celsius, potrivit ANM, vizate fiind Banatul, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei și parțial Transilvania. În cursul zilei de mâine, codul galben va cuprinde aproape toată țara (mai puțin județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj), iar în județele Caraș-Severin, Dolj, Mehedinți, Olt și Teleorman va fi cod portocaliu de caniculă, cu maxime de până la +40° Celsius.
În perioadele cu temperaturi extreme ridicate, adică atunci când se înregistrează peste +37° Celsius, angajatorii sunt obligați, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2000, să ia anumite măsuri pentru protecția salariaților. Concomitent, autoritățile își intensifică de obicei controalele pentru a verifica respectarea obligațiilor firmelor. Concret, angajatorii trebuie să ia cel puțin următoarele măsuri:
pentru ameliorarea condițiilor de muncă: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite și aerisite;
pentru menținerea stării de sănătate a angajaților: asigurarea apei minerale adecvate (câte doi-patru litri de persoană pentru fiecare schimb), asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri.
Suplimentar, actul normativ prevede că, „pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiții de temperaturi extreme”, mai trebuie luate și următoarele măsuri:
asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute;
asigurarea măsurilor de prim ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.
Dacă aceste trei măsuri nu sunt luate de angajatori, inspectorii muncii pot aplica amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei, conform OUG nr. 99/2000.
Așa cum am menționat deja, inspectorii de muncă își intensifică de obicei verificările la firme în perioadele caniculare tocmai pentru a controla dacă sunt respectate obligațiile stabilite prin ordonanța amintită. De obicei, inspecții au loc în domenii precum construcțiile, agricultura și turismul, dar și în alte domenii în care lucrătorii pot fi folosiți în aer liber.