CE DESPAGUBIRI SE VOR OFERI IN CAZUL DECESULUI PROVOCAT DE UN ACCIDENT DE MUNCA

Incepem prin a mentiona de la bun inceput ca, in cazul decesului asiguratului ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, etc.
Cuantumul ajutorului de deces acordat este de 4 salarii medii brute pe economia nationala, prevede legislatia in vigoare.
In cazul decesului asiguratului ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, despagubirea in caz de deces se acorda, la cerere, unei singure persoane fizice/juridice, care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces, potrivit art. 69 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002.
IMPORTANT DE STIUT! Despagubirea in caz de deces se acorda pe baza urmatoarelor acte: cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, prevazuta in anexa nr. 13 la prezentele norme metodologice respectiv anexa nr. 5 la Ordinul nr. 213/2009, certificat de deces – original si copie, certificatul medical constatator al decesului in caz de boala profesionala, actul de identitate al solicitantului, actul de stare civila al solicitantului, care sa ateste calitatea acestuia, si documente justificative din care sa rezulte ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces, dupa caz.
Asa cum am mentionat si mai sus, cuantumul despagubirii in caz de deces este de 4 salarii medii brute pe economie.
Nota: salariul mediu care va fi utilizat la plata despagubirii in caz de deces va fi salariul mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica pentru luna in care a survenit decesul asiguratului.
Dupa efectuarea platii despagubirii in caz de deces, asiguratorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original mentiunea „ACHITAT DESPAGUBIRE IN CAZ DE DECES CONFORM LEGII Nr. 346/2002”, data, semnatura si stampila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *