Atentie !!Contabilii își mai pot obține vizele doar astăzi, dar există un nou termen pentru facilitățile la plata cotizațiilor și depunerea raportului anual

Contabilii persoane fizice și societățile de contabilitate trebuie să-și îndeplinească anumite obligații privitoare la profesia acestora, până astăzi. Astfel, aceștia trebuie să-și reînnoiască vizele de exercitare a profesiei. Totuși, potrivit unui anunț recent, depunerea raportului anual de activitate și facilitățile la achitarea cotizațiilor se amână pentru data de 17 martie 2017.
Pentru anul 2017, contabilii autorizați și experții contabili își mai pot procura viza anuală de funcționare doar astăzi, data de expirare a vizei pentru anul 2016 fiind tot astăzi, potrivit Metodologiei de acordare a vizei anuale pentru exercitarea profesiei de expert contabil și contabil autorizat. Noile reguli de acordare a vizei au fost stabilite în cadrul Conferinței Naționale Extraordinare din 9 ianuarie 2017, iar materialele relevante se regăsesc pe site-ul www.ceccarbucuresti.ro, precum și pe alte site-uri regionale ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
Potrivit metodologiei, cei care exercită profesia independent obțin viza anuală și parafa anuală (ovală) emisă de CECCAR, iar cei care își desfășoară activitatea doar printr-o societate de expertiză contabilă/contabilitate, primesc doar viza, iar nu și parafa anuală, întrucât ei utilizează ștampila societății respective.
Condițiile în care se eliberează viza pentru cei care-și desfășoară activitatea în mod independent sunt următoarele:
depunerea raportului anual de activitate completat la toate rubricile;
achitarea în întregime a obligațiilor față de Corp;
dovada asigurării pentru riscul profesional, doar pentru cei care desfășoară activitatea în mod independent și primesc parafa anuală – aplicabil începând cu 1 ianuarie 2018;
nu au suferit nici o condamnare care interzice dreptul de gestiune și de administrare a societăților comerciale (presupune un cazier judiciar sau o declaraţie pe propria răspundere);
nu au săvârșit fapte care să încalce obligațiile prevăzute de lege, precum și regulile privind conduita etică și profesională, pentru care să fi fost sancționați de comisia de disciplină cu suspendarea dreptului de exercitare a profesiei, pe toată durata suspendării, precum și cu interzicerea dreptului de exercitare a profesiei;
depunerea declarației pe propria răspundere din care să rezulte că îndeplinește condiția capacității depline de exercițiu;
prezentarea, o dată la patru ani, a unei adeverințe medicale din care să rezulte că îndeplinește condiția capacității depline de exercițiu și că este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de expert contabil/contabil autorizat;
parcurgerea programului de formare profesională continuă organizat de CECCAR, conform Planului național de dezvoltare profesională continuă (PNDPC).
În ceea ce privește acordarea vizelor pentru societățile de expertiză contabilă/contabilitate, metodologia impune ca, pe lângă depunerea raportului anual, achitarea completă a obligațiilor față de CECCAR și dovada asigurării pentru riscul profesional de societate (aplicabil de la 1 ianuarie 2018), societatea care solicită viza mai trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
să facă dovada că asociații/acționarii și administratorii experți contabili/contabili autorizați, pe baza cărora s-a obținut autorizarea societății, nu au suferit nicio condamnare care interzice dreptul de gestiune și de administrare a societăților comerciale (presupune un cazier judiciar sau o declaraţie pe propria răspundere);
asociații/acționarii și administratorii experți contabili/contabili autorizați, pe baza cărora s-a obținut autorizarea societății, nu au săvârșit fapte care să încalce obligațiile prevăzute de lege, precum și regulile privind conduita etică și profesională, pentru care să fi fost sancționați de comisia de disciplină cu suspendarea dreptului de exercitare a profesiei, pe toată durata suspendării, precum și cu interzicerea dreptului de exercitare a profesiei;
asociații/acționarii și administratorii experți contabili/contabili autorizați depun declarația pe propria răspundere din care să rezulte că îndeplinesc condiția capacității depline de exercițiu;
se prezintă, o dată la patru ani, pentru aceste persoane, adeverința medicală;
asociații/acționarii și administratorii experți contabili/contabili autorizați au obținut autorizarea societății, au parcurs programul de formare profesională organizat de CECCAR, conform PNDPC și au achitat cotizațiile stabilite pentru această categorie de membri.
Important! Pentru perioada în care nu s-a acordat viză, ca urmare a nesolicitării sau neîndeplinirii condițiilor, membrii Corpului nu sunt exonerați de plata obligațiilor față de acesta.
Solicitarea vizei și depunerea raportului se face doar online în unele filiale
Unele dintre filialele teritoriale ale CECCAR îi îndrumă pe cei interesați de obținerea vizei anuale și de depunerea raportului să utilizeze exclusiv varianta online a acestor proceduri, prin intermediul aplicației online EvidExpert. Astfel, CECCAR București le solicită membrilor care nu au solicitat crearea contului de acces online în sistem, în vederea completării raportului anual de activitate și depunerii documentației pentru obținerea vizei/avizului, să întreprindă măsurile necesare în acest sens.
Potrivit informațiilor oferite, raportul anual de activitate se mai poate depune și la sediul filialei de domiciliu, sau se poate transmite prin poștă, fax sau prin e-mail. Data-limită inițială pentru depunerea raportului de activitate pe 2016 era 28 februarie 2017 , dar CECCAR a decis recent să amâne termenul pentru 17 martie 2017.
În cazul în care membrii Corpului (persoane fizice active) nu au desfășurat activitate în nume propriu, sau prin intermediul unei persoane juridice, aceștia vor trimite, până la 17 martie 2017, un raport anual de activitate simplificat, potrivit modelului pus la dispoziție de CECCAR București. Același tip de raport trebuie depus și de către societățile care nu au desfășurat activitate în 2016.

Ce cotizații trebuie plătite și până când
Potrivit Metodologiei de stabilire a cotizațiilor pe membru aprobate prin Hotărârea Conferinței Naționale (HCN) 2017, membrii CECCAR trebuie să plătească anual anumite cotizații, fixe și variabile, pentru a beneficia de formarea profesională continuă acordată de Corp. Cotizația fixă o plătește fiecare membru al CECCAR (chiar și cei inactivi), indiferent de forma de exercitare a profesiei, iar cea variabilă reprezintă o cotă procentuală de 1,2% calculată la veniturile realizate de membrii Corpului – persoane fizice și juridice deopotrivă. Ambele cote sunt stabilite la acest moment prin HCN 2017.
Conform anunțului recent al CECCAR, facilitățile la plata contizațiilor se vor menține până la data de 17 martie 2017.
Potrivit documentului, cotizația fixă se plătește integral până la 28 februarie 2017, pentru anul curent, în timp ce cotizația variabilă, calculată potrivit celor menționate mai sus, se raportează la veniturile anului anterior, dar trebuie plătită tot până la 28 februarie, anul curent. Dacă din raportul de activitate reies diferențe, acestea se vor regulariza până la 31 mai 2017. De asemenea, documentul mai prevede că pe baza veniturilor realizate în primul semestru al anului curent, se pot efectua plăți în avans la cotizația variabilă și se vor regulariza până pe 28 februarie 2018.
Astfel, membrii activi persoane fizice vor avea de plătit între 500 de lei și 800 de lei pe an, dacă exercită funcția de expert contabil, potrivit sistemului de cotizații stabilit cu ocazia ultimei Conferințe Naționale. În ceea ce-i privește pe contabilii autorizați, documentul prevede cotizații fixe între 350 de lei și 670 de lei pe an. De asemenea, se mai prevede o cotizație fixă de 250 de lei pe an pentru membri care sunt în imposibilitate de a-și exercita profesia (spre exemplu, sunt în concediul de creștere a copilului).
Cât despre membrii activi persoane juridice, cotizația fixă este de 800 de lei/an, dacă cifra de afaceri pentru anul anterior este mai mare de 100.000 de euro, iar dacă cifra de afaceri este mai mică de atât, atunci cotizația fixă este de 700 de lei/an.
Membrii inactivi persoane fizice/juridice trebuie să plătească o cotizație fixă de 250 de lei/an, potrivit documentului, iar stagiarii au de plătit 1000 de lei/an, dacă se află la secțiunea „experți contabili”, ori 700 de lei/an, dacă se află la secțiunea „contabili autorizați”.
Anul trecut, cotizațiile fixe erau stabilite la următoarele valori: 400 lei/an pentru experții contabili activi, 350 lei/an pentru contabilii autorizați activi, 300 lei/an pentru experți contabili inactivi, 250 lei/an pentru contabili autorizați inactivi și 800 lei/an datorați de societățile de expertiză și/sau de contabilitate. Și deși cuantumul cotizațiilor fixe a crescut față de anul precedent, procentul ce se calculează pentru cotizația variabilă a rămas același, respectiv de 1,2%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *