TIMPUL DE MUNCA SI DIURNA IN CAZUL DELEGARII. CE TREBUIE SA STIE ANGAJATORII SI ANGAJATII?

Serviciu extern de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca (protectia muncii), situatii de urgenta (psi) si ISCIR in Bucuresti si Ilfov !
Delegarea presupune modificarea unui singur element al contractului individual de munca si anume locul muncii.
Timpul de munca este definit la art. 111 din Codul muncii ca fiind orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Diurna reprezinta indemnizatia platita unui salariat pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare in alta localitate in interes de serviciu. Deplasarea in alta localitate se probeaza cu Ordinul de deplasare pe care este inregistrata ora plecarii si ora sosirii.
Este demn de mentionat ca nu tot intervalul de timp cuprins intre ora de plecare si ora de inapoiere din delegatie constituie timp de lucru, ci numai intervalul de timp in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale.
Astfel, daca, aflandu-se in delegatie, salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale in afara duratei normale a timpului de lucru (40 de ore pe saptamana), munca astfel prestata este considerata munca suplimentara in baza art. 120 alin. (1) din Codul muncii. Nu constituie timp de lucru, timpul pe care salariatul il petrece pe drum pentru a ajunge si a se inapoia de la locul unde este delegat.
In consecinta, se considera ca nu tot intervalul de timp cuprins intre ora de plecare si ora de inapoiere din delegatie constituie timp de lucru, ci numai intervalul de timp in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale.
In concluzie, daca durata delegarii este mai mica de 12 ore salariatul nu beneficiaza de diurna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *