CAND TREBUIE ANGAJATORII SA ASIGURE SALARIATILOR ALIMENTATIA DE PROTECTIE SI MATERIALELE IGIENICO-SANITARE?

Serviciu extern de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca (protectia muncii), situatii de urgenta (psi) si ISCIR in Bucuresti si Ilfov !
In conformitate cu legislatia in vigoare de securitate si sanatate in munca respectiv Legea 319/2006, orice angajator trebui sa acorde in mod obligatoriu si gratuit alimentatie de protectie si materiale igienico-sanitare angajatilor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabilesc prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.
Dar inainte de aceasta angajatorul trebuie sa evalueze riscurile pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de munca, a substantelor sau preparatelor chimice utilizate si la amenajarea locurilor de munca.
ATENTIE! Daca sunt identificate riscuri datorate agentilor chimici, biologici, fizici etc. susceptibile de a afecta securitatea si sanatatea lucratorilor, angajatorul trebuie sa se asigure ca acestea sunt eliminate sau reduse la minimum.
Ce se petrece atunci cand riscurile nu pot fi eliminate?
In acest context, angajatorii acesta trebuie sa asigure masuri de prevenire si protectie cuprinse in Planurile de prevenire si protectie care se intocmes in baza evaluarilor de risc efectuate pentru fiecare loc de munca. Masurile pot fi de natura organizatorica, tehnica, igienico-sanitare si de alta natura.
Determinarea noxelor la locul de munca sunt efectuate de institute si organisme abilitate, se recomanda Directia de Sanatate Publica prin serviciul de medicina muncii care va interpreta si rezultatul determinarilor efectuare, si care pe baza studiilor efectuate, la solicitarea angajatorului, stabilesc daca valorile inregistrate depasesc limitele de expunere acceptate.
Rezultatele acestor studii trebuie puse la dispozitia medicului de medicina muncii cu care unitatea are contract si care asigura supravegherea medicala a lucratorilor. Functie de valorile inregistrate, medicul va propune masuri igienico-sanitare. Aceste masuri constau, in afara controalelor medicale specifice, si in acordarea alimentatiei de protectie (lapte, apa minerala etc.), cat si a materialelor igienico-sanitare pentru protectia mainilor, picioarelor, fetei etc. (sapun, creme, alifii, dezinfectanti).
Cantitatea si modul de utilizare a acestora sunt stabilite la recomandarea medicului in urma analizarii rezultatelor studiilor efectuate.
De retinut faptul ca atat materialele igienico- sanitare cat si alimentatia de protectie se acorda prin dispozitie scrisa din partea angajatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *