BAZA DE CALCUL AFERENTA CONCEDIULUI DE RISC MATERNAL!

Concediul de risc maternal se acorda angajatei in anumite circumstante speciale, de catre medicul de familie sau un medic specialist, acesta eliberand un certificat medical in acest sens.
Mai este important de retinut ca un concediu de risc maternal poate fi acordat pe perioade de maximum 30 de zile, pe o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice. Acesta se poate lua in intregime sau fractionat de catre asiguratele gravide, asiguratele care au nascut recent sau care alapteaza.
In primul rand, pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare, iar cuantumul indemnizatiei reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10 din OUG 158/2005.
Baza de calcul a indemnizatiei de risc maternal se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii (art. 10 din OUG 158/2005).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *