Optimizare fiscală: Microîntreprinderile nou-înființate pot plăti impozit de doar 1%. În ce condiţii?

Condiţiile de încadrare a firmelor în categoria microîntreprinderilor s-au schimbat considerabil din 2016, acestora aplicându-se un sistem diferenţiat de cote de impozitare, determinat de existenţa salariaţilor şi numărul acestora. Astfel, firmelor mici cu un singur salariat le este aplicată, în mod normal, o cotă de impozitare de 2%, dar cele nou-înfiinţate pot beneficia de o impozitare mai mică, în procent de 1%, chiar dacă angajează numai o persoană. Totuşi, pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară îndeplinirea anumitor criterii, prezentate în cele ce urmează.
Momentul 1 ianuarie 2016 a adus numeroase modificări regimului fiscal aplicabil microîntreprinderilor, prin intermediul noului Cod fiscal.
Astfel, anul acesta, o microîntreprindere a putut realiza venituri de până la 100.000 de euro (echivalentul în lei), după ce plafonul de încadrare în acest sistem de impunere a fost majorat, de la 65.000 de euro, până la limita amintită.
În plus, în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă, a fost introdus un sistem diferențiat de cote de impozitare, în funcție de existenţa salariaţilor şi numărul acestora. Concret, firmelor organizate ca microîntreprinderi le este aplicată o cotă de impozitare cuprinsă între 1% şi 3%, după cum urmează:
cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au cel puţin doi salariați;
cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat;
cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
Când spunem salariat, ne referim la acea persoană angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Totuşi, condiţia se consideră îndeplinită şi în cazul microîntreprinderilor care:
au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parţial dacă fracţiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneraţia acestora este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Aşadar, după cum am arătat anterior, microîntreprinderile cu un singur salariat aplică o cotă de impozitare de 2%. Totuşi, există o situaţie în care aceste companii, care au un singur angajat, pot beneficia de o impozitare mai avantajoasă, respectiv de o cotă de impozit de 1% din venitul obţinut.
Concret, este cazul firmelor nou-înfiinţate, care pot aplica tratamentul fiscal favorabil o anumită perioadă, în anumite condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *