Vom specifica inca de la inceput ca indeplinirea stagiului minim de cotizare este conditia pentru ca o persoana sa beneficieze de asigurari de sanatate.
Intrebare: „O persoana angajata in munca si cu o vechime totala de 4 luni, are dreptul la servicii medicale? I se elibereaza adeverinta pentru medic?”
In primul rand, vom mentiona ca stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor la serviciile medicale este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Stagiul minim de cotizare se constituie si din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.
Astfel, se considera stagiu de cotizare si situatia in care, prin insumarea perioadelor ce constituie stagiul de cotizare din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de 22 de zile de stagiu de cotizare.
ATENTIE: In cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA, dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca NU este conditionat de realizarea stagiului de cotizare.
Asadar, vom incheia mentionand ca salariatul cu o vechime de 4 luni indeplineste conditiile stagiului minim de cotizare si beneficiaza de asigurari sociale de sanatate. In adeverinta de salariat va fi mentionata data angajarii.